FOTO: Elevii unei școli din județ au pornit la drum, pe biclete, cu un mesaj pentru „cei mari”

FOTO: Elevii unei școli din județ au pornit la drum, pe biclete, cu un mesaj pentru „cei mari”

Trăim într-o lume naturală formată din mai multe sisteme aflate în interconexiune.

Celor mai mulți dintre noi le este clar că mediul înconjurător al planetei se află într-o stare îngrijorătoare. An de an pădurile se micșorează, având ca efect erodarea solurilor, modificarea echilibrului hidrologic și extinderea deșertificării. Din cauza folosirii nechibzuite a progreselor tehnologice, sporește concentrația substanțelor toxice în atmosferă, stratul de ozon se destramă, efectul de seră se accentuează, extincția speciilor de plante și animale cunoaște un ritm alert, poluarea aerului a ajuns la nivele alarmante punând în pericol sănătatea în sute de orașe iar acum asistăm la efectele ploii acide și ale ceții acide pe toate continentele.

Noi, oamenii, suntem o parte din lumea înconjurătoare și tot ce facem în cadrul ei, bun sau rău, se rasfrânge asupra noastră. De aceea trebuie să ne călăuzim după principiul ”a proteja sau a nu fi”. Deci avem nevoie să ne revizuim, cât mai urgent posibil, structura interioară.

Schimbarea, care va trebui realizată, nu înseamnă adaptarea oamenilor la situațiile existente, ci formarea lor ca subiecți cu un comportament responsabil, implicați activ în rezolvarea problemelor locale și globale de mediu.

Sensibilizarea fiecăruia față de pericolele degradării factorilor de mediu, familiarizarea cu posibilitățile pe care știința și tehnica le-au realizat pentru a stăvili efectele dăunătoare sănătății și dezvoltării normale a vieții pe Pământ, trebuie să fie acțiuni de continuitate, sistemetice și nu ocazionale.

În ”Săptămâna Educției Globale” (18-24 noiembrie a.c.), care are ca temă schimbările climatice, prin activitățile de educație ecologică pe care le vom desfășura în cadrul proiectului și cele viitoare, ne vom strădui să ne transformăm din deterioratori în constructori ai unui mediu înconjurător curat și sănătos, cu șanse de viață pentru toți.

Un mic pas, în acest sens, a fost făcut de elevii claselor I-IV de la Școala Primară nr. 3 Șoldănești, comuna Blândești, care au decis să contribuie la protejarea mediului deplasându-se cu bicicletele prin comunitate. Au încercat, prin exemplul lor, să schimbe comportamentul și atitudinea celorlalți cetățeni, să arate că, pe lângă faptul că nu există consum de combustibili și nu există poluare, mersul pe bicicletă face bine corpului, ne menține în formă, ne scutește de mersul la medic, ne limpezește mintea, reduce stresul, ne aduce noi prieteni, este cool.

(profesor Nicoleta Șalariu)










 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
268

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5266

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
203

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...