Chiar în prima săptămână din acest an şcolar, fetiţa a ajuns acasă plângând într-una dintre zile, iar printre suspine i-a spus mamei sale că o dor foarte tare mâinile şi spatele. Când a ridicat bluza copilei, mama a observat pe spatele acesteia o urmă roşie, ce părea a fi produsă în urma unei lovituri. A aflat de la fetiţă că cel care ar fi lovit-o ar fi chiar învăţătorul.
Extrem de indignată, mama elevei a sesizat conducerea unităţii de învăţământ, dar a sunat la şi Protecţia Copilului. Şi nu este prima dată când fiica sa se plânge că a fost bătută de învăţător, spune mama. Fetiţa a ajuns şi anul trecut acasă cu lovituri, iar în urma incidentului a necesitat tratament, fiind extrem de afectată, după cum relatează mama.
“Fetiţa mea este în clasa a II-a la Şcoala din Viişoara şi am probleme cu domnul profesor care este la clasă, Dinu Midoschi. Anul trecut fetiţa mea a fost bătută de acest domn profesor, am anunţat atunci şi Protecţia Copilului şi nu ştiu ce măsuri s-au luat şi ce s-a mai întâmplat, pentru că acum o săptămână copilul meu iar a venit bătut, cu semne pe spate de la mâinile lui. A luat-o de mâini şi i-a dat cu palma peste spate. Am ajuns să fac tratament cu ea, din cauza fricii. Am şi trimitere la spital, dar nu am putut ajunge că am un copil de 6 luni născut prematur, soţul nu este acasă. Am sesizat la primărie, am fost la directoare, am sunat şi la Protecţia Copilului la Botoşani. Toţi îmi spun să duc fata în continuare la şcoală, dar cum să o duc dacă ea plânge şi se teme? Anul trecut dumnealui era şi director. Fata mea a asistat la o altă scenă de violenţă, a venit speriată acasă şi a povestit ce a fost în clasă, un băieţel a fost bătut. La şedinţa cu părinţii am spus că nu este bine ce se întâmplă, nu e normal să vadă copiii scene de violenţă, copilul meu este mai sensibil. “Dar ce, am pus mâna pe a ta, dar am să pun de acum!”, mi-a spus profesorul. La câteva zile fata a venit plângând că a fost lovită şi de atunci avem probleme cu ea”, ne-a declarat mama copilei.
Femeia spune că, după ultimul incident, fetiţa a refuzat să mai meargă la şcoală, reuşind abia după o săptămână să o ducă, mai mult forţată.
Avertismente, atenționări, comisii...
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) susţin că anul trecut, când a existat o reclamaţie vizavi de comportamentul învăţătorului, a fost o anchetă, iar acest lucru se va întâmpla şi acum. În urma verificărilor făcute în anul şcolar anterior, învăţătorul incriminat s-a ales cu un avertisment.
“Noi de anul trecut am avut o sesizare la Viişoara vizavi de acest domn învăţător, colegii mei au fost pe teren, au evaluat situaţia, au consiliat copilul, am sesizat Inspectoratul Şcolar pe acest caz. Inspectoratul l-a atenţionat pe acest domn învăţător, care atunci era şi directorul şcolii. Acum avem o altă sesizare, de o săptămână sau două, vizând acelaşi comportament al aceluiaşi învăţător faţă de acelaşi copil. Cazul recent este din nou în cercetare pentru că trebuie să vedem dacă este vorba de un comportament abuziv”, declară Alexandru Colbu, director adjunct asistenţă socială în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.
Şi la nivelul Şcolii Viişoara a fost constituită o comisie de cercetare.
“Am vorbit cu doamna director, a vorbit şi dumneaei cu Protecţia Copilului. La şcoală există o reclamaţie verbală. Se va constitui o comisie de cercetare şi până joi vom avea şi un rezultat, dacă se confirmă sau nu cele relatate de mamă”, a declarat Gabriel Hârtie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.