Ai copii la școală? Este incredibil cât cântăresc ghiozdanele elevilor!

Ai copii la școală? Este incredibil cât cântăresc ghiozdanele elevilor!

De fiecare dată, imediat după ce începe școala, vorbim despre cât de grele sunt ghiozdanele elevilor. Practic, nu este an în care să nu se vorbească despre acest lucru, și, în fiecare an, medicii atrag atenția degeaba că gențile încărcate deformează coloana vertebrală a copiilor.

Mai mult, anul trecut, în Parlament, chiar a fost depus un proiect de lege care prevede ca ghiozdanele să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea copiilor! Degeaba!

România nu pare însă că este o țară capabilă să treacă peste demagogia electorală. Este doar o țară cu promisiuni și angajamente neonorate, o țară părăsită pe zi ce trece, pentru că nu este în stare să înțeleagă ce este acela un contract social, între două părți, statul și populația. Și nici nevoile sale.

Trecând peste tiparele vechi, vecinii noștri de la Inspectoratul Școlar din Suceava s-au enervat și au verificat greutatea ghiozdanelor elevilor dintr-o școală.

Rezultatele, care sunt, de fapt, standard pentru România, valabile și în cazul copiilor de la Suceava și Botoșani, dar și de la Timișoara sau București, arată că o elevă de clasa a patra avea un ghiozdan care cântărea 8,6 kilograme, iar o colegă de-a ei căra în spate 11,2 kg!

Ce ar însemna asta? Ar fi vorba de aproximativ 25% din greutatea unui copil normal de 11 ani, cât are un copil în clasa a IV-a! Iar acest lucru dacă ținem cont de faptul că, teoretic, greutatea unui copil normal ar trebui să fie la această vârstă de aproximativ 40 de kilograme. De cele mai multe ori însă, este mai mică... 

Inspectoratul Școlar al Județului Suceava a mai ajuns la concluzia că ghiozdanul unui copil de clasa 0 cântărea 3 kilograme, iar cele ale elevilor de gimnaziu, între 7 și 10 kilograme!

Aste adevărat că elevii s-au obișnuit, dar părinții încearcă să îi ajute pe copii cu ce pot, așa că îi aduc la școală cu mașina. Așa se explică, printre altele, și o parte din blocajul din fiecare dimineață, de la ora 8, de pe străzile orașelor și municipiilor din România.

„Vrem să transmitem un mesaj, nu doar colegilor din educație, cât și părinților, care trebuie să fie atenți la greutatea ghiozdanelor, și mai ales când cumpără un ghiozdan. Să găsească forma cea mai ușoară pentru că sunt ghiozdane în comerț care au trei kilograme! Ele sunt foarte aspectuoase, copiii și le doresc, dar sunt foarte grele chiar goale și atunci pun în pericol sănătatea copiilor”, a spus inspectorul școlar general de la Suceava,  Gabriela Mihai.

La fel ca și la Suceava, elevii de la Botoșani au găsit soluția în unele școli ca o parte din materialele cărate de copii, zilnic, să fie lăsate la școală, însă situația nu este generală.

Până când statul va reuși să se dumirească de ce copii noștri cară anual mii de kilograme până la școală și înapoi, am găsit o serie de sfaturi, care pot fi utile pentru orice părinte.

Părinții trebuie să fie foarte atenți cu ghiozdanul copilului lor întrucât acesta le poate afecta în mod direct sănătatea. În vreme ce copilul este interesat de felul în care arată ghiozdanul, ce desen are pe el și alte lucruri privind aspectul, tu, că părinte, ești nevoit să acorzi atenție modului în care acesta este construit și felului în care micuțul tău îl duce în spate. Un ghiozdan prost realizat îi poate da copilului tău dureri de spate și chiar îi poate influența performanță școlară.   

Un ghiozdan prea greu pune presiune pe coloană vertebrală a copilului, afectând astfel postură micuțului școlar.

Dacă îl ține doar pe un umăr, atunci copilul se va înclina pe o parte. În ambele situații, școlarul se poate alege cu dureri la spate, la umeri, la gât și cu o postură incorectă.

Dacă baretele ghiozdanului sunt prea subțiri pot lasă urme dureroase în umeri ducând la o circulație proastă a sângelui în zonă respectivă. Aceasta poate cauza amorțeală, furnicături sau slăbirea brațelor și a mâinilor. Un ghiozdan prea încărcat crește riscul ca micuțul să se împiedice și să cadă, mai ales când se află pe scări.

Un ghiozdan nu ar trebui să fie mai lat sau mai lung decât torsul celui care îl poartă. În plus, copilul nu ar trebui niciodată să care ceva mai greu decât o zecime din greutatea corpului său!

Pediatrii de la secția de chirurgie ortopedica de la Spitalul de Copii din Cincinnati oferă câteva sfaturi care să împiedice rănirea copilului când merge la școală:

– asigură-te că ghiozdanul are două bretele late, curele suplimentare de sprijin care se prind în jurul mijlocului și spatele capitonat;

– încurajează-l pe copil să folosească ambele bretele și asigură-te că acestea sunt prinse corespunzător;

– organizează optim cărțile și caietele în ghiozdan, astfel încât cele mai grele dintre lucruri să fie cât mai aproape de mijlocul spatelui, iar toate compartimentele sunt folosite în mod corespunzător;

 – reamintește-i să îndoaie ambii genunchi atunci când își urcă ghiozdanul în spate;  

Iată și semnele că micuțul tău are probleme cu spatele:

– postură incorectă;

– dureri permanente la spate, umeri, gât;

– amorțeala, furnicături sau slăbirea brațelor și a mâinilor;

– urme roșii lăsate de bretele pe umeri;

– se chinuie să urce sau să-și dea jos ghiozdanul de pe umeri..

În cazul în care copilul tău se plânge continuu de dureri de spate, umeri sau gât, atunci ar trebui să mergi cu el la un medic specialist pentru un control!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
799

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
252

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
216

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...