“ACASĂ-I ROMÂNIA” - întâlnire între generații, profesori și elevi, la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani

“ACASĂ-I ROMÂNIA” - întâlnire între generații, profesori și elevi, la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani

La început de decembrie, întâlnirea între generații, profesori și elevi de la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani, a fost posibilă prin sărbătorirea a 101 ani de la Marea Unire. Acest moment a adus aminte de cuvintele lui Ion Antonescu: ”Fii om, fii drept și recunoaște că, deasupra ambițiilor, intrigilor și urilor, este Patria, este veșnicia neamului și că acolo trebuie să ne întâlnim întotdeauna, chiar dacă nu ne înțelegem de fiecare dată.”

Elevii clasei a XII-a B, alături de prof. Axinie Alina și directorul unității, prof. Liviu Balan au dat startul manifestărilor și s-au pregătit românește, cu ”pâine și sare”, întâmpinându-i pe toți îmbrăcați în culorile drapelului.

Școala a răsunat de cântece patriotice și toți elevii, purtând ia românească și tricolor în piept, au dat culoare zilei și evenimentului marcat. Alături de prof. Anca Dulgheru, au confecționat felicitări și cocarde tricolore, au simțit românește și au transmis mesaje și gânduri ale iubirii de țară și neam.

Pentru elevii clasei a XI-a A de la Liceul ”Dimitrie Negreanu”, coordonați de prof. Budeanu-Mihalachi Mihaela, contextul ales pentru a puncta unul dintre cele mai nobile sentimente umane – patriotismul – a fost o oportunitate pentru a demonstra că nu e demodat să fii patriot, că iubirea de neam e mai presus de orice mândrie care-ți curge involuntar prin sânge. Să știi că tot ce-ți face bine, tot ce-ți dă armonie și fior e sigur legat de iubirea de țară.

Le-au fost tovarăși acestor elevi poeții George Lesnea, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu; cu muzica lui George Enescu și Ciprian Porumbescu, tinerii au adus argumente de suflet pentru mândria de a fi români.

Dincolo de vers, imagine și cânt românesc, elevii au organizat o expoziție cu costume și piese tradiționale românești, cu imagini și simboluri ce ne definesc arta și cultura.

Bobocii, elevii de clasa a IX-a, coordonați de prof.  Aga Elena, au susținut și ei ideea că ”tot ce-i românesc nu piere” printr-un eseu despre valorile românești în care tradițiile, personalitățile și istoria glorioasă a neamului, au constituit zidul demnității naționale. Au intonat imnul și au jucat o scenetă ce a redat momentul înfăptuirii Marii Uniri.

Cu sprijinul bibl. Daniela Nichiteanu și a d-lui inf. Claudiu Mitră, responsabilii cu asigurarea materialelor documentare și multimedia, activitatea a avut ca scop motivarea unui număr cât mai mare de elevi de a descoperi identitatea națională în orice lucru românesc, în frumusețile țării, în momentele istorice și în faptele noastre, a fiecărui român de bună credință.

(Material transmis de bibliotecar Daniela Nichiteanu - Centrul de Documentare și Informare al Liceului ”Dimitrie Negreanu” Botoșani)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Tot ce iubesc

Duminică, 15 Decembrie 2019
111

Încă o poezie venită pe adresa de poștă electronică a redacției. E scrisă de Landi Turiceanu și credem că trebuie citită. Ca de obicei, vă dorim lectură plăcută. TOT C...

LOTO: numerele extrase duminică, 15 decembrie

Duminică, 15 Decembrie 2019
408

Duminică, 15 decembrie 2019, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 12 decembrie, Loteria Română a acordat 1...

VIDEO. Lângă noi: Filmarea de la Suceava care a devenit virală. Mafia permiselor auto. DNA, intervenție de urgență

Duminică, 15 Decembrie 2019
1135

DNA face verificări după ce în mediul online a apărut o inregistare audio în care un instructor auto cerea o șpagă de 400 de euro.Un instructor auto din județul Suceava  a f...