“ACASĂ-I ROMÂNIA” - întâlnire între generații, profesori și elevi, la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani

“ACASĂ-I ROMÂNIA” - întâlnire între generații, profesori și elevi, la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani

La început de decembrie, întâlnirea între generații, profesori și elevi de la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani, a fost posibilă prin sărbătorirea a 101 ani de la Marea Unire. Acest moment a adus aminte de cuvintele lui Ion Antonescu: ”Fii om, fii drept și recunoaște că, deasupra ambițiilor, intrigilor și urilor, este Patria, este veșnicia neamului și că acolo trebuie să ne întâlnim întotdeauna, chiar dacă nu ne înțelegem de fiecare dată.”

Elevii clasei a XII-a B, alături de prof. Axinie Alina și directorul unității, prof. Liviu Balan au dat startul manifestărilor și s-au pregătit românește, cu ”pâine și sare”, întâmpinându-i pe toți îmbrăcați în culorile drapelului.

Școala a răsunat de cântece patriotice și toți elevii, purtând ia românească și tricolor în piept, au dat culoare zilei și evenimentului marcat. Alături de prof. Anca Dulgheru, au confecționat felicitări și cocarde tricolore, au simțit românește și au transmis mesaje și gânduri ale iubirii de țară și neam.

Pentru elevii clasei a XI-a A de la Liceul ”Dimitrie Negreanu”, coordonați de prof. Budeanu-Mihalachi Mihaela, contextul ales pentru a puncta unul dintre cele mai nobile sentimente umane – patriotismul – a fost o oportunitate pentru a demonstra că nu e demodat să fii patriot, că iubirea de neam e mai presus de orice mândrie care-ți curge involuntar prin sânge. Să știi că tot ce-ți face bine, tot ce-ți dă armonie și fior e sigur legat de iubirea de țară.

Le-au fost tovarăși acestor elevi poeții George Lesnea, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu; cu muzica lui George Enescu și Ciprian Porumbescu, tinerii au adus argumente de suflet pentru mândria de a fi români.

Dincolo de vers, imagine și cânt românesc, elevii au organizat o expoziție cu costume și piese tradiționale românești, cu imagini și simboluri ce ne definesc arta și cultura.

Bobocii, elevii de clasa a IX-a, coordonați de prof.  Aga Elena, au susținut și ei ideea că ”tot ce-i românesc nu piere” printr-un eseu despre valorile românești în care tradițiile, personalitățile și istoria glorioasă a neamului, au constituit zidul demnității naționale. Au intonat imnul și au jucat o scenetă ce a redat momentul înfăptuirii Marii Uniri.

Cu sprijinul bibl. Daniela Nichiteanu și a d-lui inf. Claudiu Mitră, responsabilii cu asigurarea materialelor documentare și multimedia, activitatea a avut ca scop motivarea unui număr cât mai mare de elevi de a descoperi identitatea națională în orice lucru românesc, în frumusețile țării, în momentele istorice și în faptele noastre, a fiecărui român de bună credință.

(Material transmis de bibliotecar Daniela Nichiteanu - Centrul de Documentare și Informare al Liceului ”Dimitrie Negreanu” Botoșani)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veselie la DSP: cresc sporurile de risc epidemiologic cu 30 - 40% din salariul de bază

Vineri, 7 August 2020
291

Directorii DSP din toată țara vor primi un spor de risc epidemiologic de 40% din salariul de bază, în timp ce inspectorii sanitari vor primi un spor de 30%, după ce Guvernul a majorat astăz...

Federația Română de Handbal a stabilit calendarul turneului de promovare a CSM Botoșani în prima divizie a handbalului românesc

Vineri, 7 August 2020
158

Federația Română de Handbal (FRH) a convocat într-o ședință oficialii cluburilor ce vor evolua în prima divizie în anul următor, dar și oficialii celor 4 formații ce vo...

Un nou accident rutier, la intrarea în localitatea Roșiori

Vineri, 7 August 2020
4169

Un nou accident rutier a avut loc vineri la Botoșani, chiar la intrarea în localitatea Roșiori.Pompierii botoșăneni au fost solicitați în urma cu puțin timp să intervină pentru...