Zeci de mii de șoferi sunt luați în vizor: sunt un pericol pe șosele!

Zeci de mii de șoferi sunt luați în vizor: sunt un pericol pe șosele!

Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a purtat discuții și va mai purta discuții cu Registrul Auto Român (RAR) pentru rezolvarea problemei mașinilor cu volan pe dreapta, adevărate bombe pe roți, după cum arată, pentru Capital, Mădălin Roșu, președintele BAAR. Dacă interzicerea lor este aproape imposibilă din cauza normelor europene, o reglementare mult mai strictă a înmatriculării și prețuri mult mai mari pentru asigurare sunt două variante de lucru.

Potrivit Capital.ro, în urmă cu an, directorul RAR, George Dincă, arăta că interzicerea maşinilor cu volan pe dreapta ar putea deveni posibilă abia după ieşirea efectivă din UE a Marii Britanii, cel mai mare stat european unde se circulă pe partea stângă a carosabilului. 

Legea europeană spune că nu pot fi afectate drepturile cetăţenilor UE prin astfel de decizii considerate discriminatorii.  

Totuşi, spune Mădălin Roşu, preşedintele BAAR, există soluţii chiar şi înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, iar aceste soluţii sunt cu atât mai de luat în seamă cu cât în UE mai există oricum o ţară unde se circulă pe stânga, Cipru. 

Potrivit lui Roşu, un model  ce ar putea fi aplicat şi în România este cel al Germaniei, acolo unde înmatricularea automobilelor cu volan pe dreapta nu este interzisă, dar este un demers aproape imposibil. 

"Problema nu se pune neapărat în sensul  interzicerii. Dar un set de reglementări mult mai stricte ar fi foarte util. Nici în Germania nu te resping, însă ca să obţii certificatele de conformitate este un chin. Trebuie să faci faci o mulţime de modificări. Oglinzile trebuie schimbate, farurile trebuie schimbate plus altele. Să nu uităm că, orice ar fi, riscurile sunt majore. Când conduc cu volan pe dreapta, nu am vizibilitate în depăşire. E un lucru cât se poate de banal.", a declarat directorul BAAR, pentru Capital. 

Roşu spune că, acolo unde se poate, firmele de asigurare se protejează deja împotriva riscurilor generate de şoferii care conduc automobile cu volan pe dreapta. 

"Pentru asigurări CASCO luăm în calcul riscul mai mare fie prin impunerea unei franşize mărite fie printr-un  tarif mai mare. Am avut situaţii când nici nu am luat în asigurare astfel de maşini. Să ne uităm la profilul automobilelor cu volan pe dreapta. Ele sunt automobile vechi, cu o stare tehnică precară. Șoferii lor sunt un risc pe şosea. Este clar că ar trebui reglementate mai bine.", a mai spus Mădălin Roşu. 

Deocamdată, astfel de "penalizări" nu pot fi aplicate şi pentru asigurarea RCA, însă situaţia s-ar putea schimba în viitor, mai scrie sursa citată. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...