Iată și reversul medaliei după pesta porcină africană: Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România

Iată și reversul medaliei după pesta porcină africană: Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România

Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către ale țări din cauza pestei porcine africane. În același timp, pentru consumatori, prețurile au devenit din ce în ce mai mari, după ce numai în acest an au fost sacrificați aproape 400 de mii de porci.

Pentru România, pierderea ar putea fi însă cu mult mai mare, pentru că unul din specialiștii din domeniu, Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat la Digi24 că „este vorba despre comerțul de carne de porc, dar și cu preparate din carne de porc”.

Asta înseamnă practic că România este izolată din acest punct de vedere. Vom consuma carne de porc din străinătate, dar numai că nu vom putea exporta care, dar nu vom mai putea exporta nici măcar preparate!

România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România riscă să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană”, a explicat președintele Romalimenta.

„La ora actuală am trimis o scrisoare către domnul ministru, este singurul care mai poate interveni către comisarul european și încerca să prelungească acest termen de a prezenta un plan, oamenii sunt acum la discuții și sperăm să oprim în ceasul al doisprezecelea”, a mai adăugat Sorin Minea.

 

Spune-ne opinia ta