Daea nu se lasă! Obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

Daea nu se lasă! Obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

Un proiect de ordin al Ministrului Agriculturii îi obligă pe localnicii din mediul rural să-şi facă firmă şi, evident, să plătească taxe către stat, dacă vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie.

Concret, proiectul de ordin propus spre dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, clasifică „exploataţiile de creştere a porcilor” în patru categorii.

Prima se referă la crescătoria de unul până la cinci porci cu greutate de cel puţin 30 kilograme, pentru care nu este nevoie de înregistrare la Registul Comerţului a activităţii de creştere a suinelor (considerată exploataţie de subzistenţă).

Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploataţie mică de creştere a suinelor”, şi are obligaţia de a se înregistra şi autoriza la Registru Comerţului.

Celelalte categorii de crescătorii de porci, în funcţie de număr, sunt exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a mai avut o astfel de iniţiativă la începutul acestui an.

La 18 martie, tot printr-un ordin, Daea intezicea creşterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerţului.

Atunci micii crescători şi-au exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea, iar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul, ceea ce a și făcut la începutul lunii aprilie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La asta nu se aștepta nimeni: lama, un animal care a evoluat 40 de milioane de ani, oferă soluții împotriva noului coronavirus

astăzi, 09:16
152

Anticorpii lamelor au arătat că neutralizează coronavirusul în laborator, au anunțat cercetătorii britanici. Anunțul a fost făcut de BBC care citează publicația de specialitate Nature S...

Senatorul PSD Lucian Trufin: „Eu nu votez un proiect de lege al Guvernului plin de abuzuri împotriva românilor”

astăzi, 08:57
61

Comunicat:​Decizia Curții Constituționale din 25 iunie a fost una clară: izolarea și carantinarea pot fi aplicate doar prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru. Lăsată fără instr...

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu pentru elevii rămași fără locuri la admitere

astăzi, 08:39
161

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu, dacă inspectoratele școlare vor solicita asta, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița B...