Daea nu se lasă! Obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

Daea nu se lasă! Obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

Un proiect de ordin al Ministrului Agriculturii îi obligă pe localnicii din mediul rural să-şi facă firmă şi, evident, să plătească taxe către stat, dacă vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie.

Concret, proiectul de ordin propus spre dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, clasifică „exploataţiile de creştere a porcilor” în patru categorii.

Prima se referă la crescătoria de unul până la cinci porci cu greutate de cel puţin 30 kilograme, pentru care nu este nevoie de înregistrare la Registul Comerţului a activităţii de creştere a suinelor (considerată exploataţie de subzistenţă).

Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploataţie mică de creştere a suinelor”, şi are obligaţia de a se înregistra şi autoriza la Registru Comerţului.

Celelalte categorii de crescătorii de porci, în funcţie de număr, sunt exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a mai avut o astfel de iniţiativă la începutul acestui an.

La 18 martie, tot printr-un ordin, Daea intezicea creşterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerţului.

Atunci micii crescători şi-au exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea, iar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul, ceea ce a și făcut la începutul lunii aprilie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sub paza Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, BULETINELE de vot pentru turul doi au ajuns la Botoșani

astăzi, 18:25
175

Atât buletinele de vot necesare pentru cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale, cât şi procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării, respectiv timbrele auto...

Botoșăneancă oprită în ultima clipă de la un gest cumplit

astăzi, 18:22
526

O femeie de 40 de ani, din Botoşani, a ajuns la Urgenţe după ce a încercat să îşi pună capăt zilelor. Norocul a făcut ca aceasta să fie găsită în timp util de către mama ...

CSM Botoșani: "Mergem la Cluj să ne calificăm!" Optimism după o tragere norocoasă!

astăzi, 18:15
90

CSM Botoșani a avut noroc la tragerea la sorți a optimilor de finală din Cupă României, și a evitat adversari precum Dinamo București sau HC Dobrogea SUD Constanța. Trupa lui Radu Roșu s...