Cu preţuri săltate, florarii sunt primii câştigaţi în lupta pentru cadouri
BOTOSANI

De voie, de nevoie, am strâns din dinţi şi am cumpărat câteva buchete cu ocazia zilelor de Martie în care sărbătorim primăvara şi Ziua Femeii. Şi tot de voie, de nevoie, am plătit un preţ niţel mai mare decât de obicei. Comercianţii profită de cerere şi ridică preţul florilor.

Cu preţuri săltate, florarii sunt primii câştigaţi în lupta pentru cadouri

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În buna tradiţie românească, zilele "importante", cum sunt sărbătorile, începutul şi finalul şcolii, Valentinul, 1 şi 8 martie plus alte mici evenimente de acest gen, florarii sunt cei mai căutaţi comercianţi pentru că oricine, parte feminină mai ales, îşi doreşte să primească flori. Respectiv să ofere.

Tot în buna tradiţie românească, diferită de cea occidentală, preţurile buchetelor de flori saltă sensibil, deşi oferta este mai mult decât generoasă. Cu toate acestea, nu se întâmplă mai niciodată ca vreunul dintre comercianţi să scadă preţul, tocmai pentru a-şi asigura o vânzare mai eficientă.

"Nici nu s-a pus problema să scădem preţurile pentru că apar conflictele între noi şi, după ce trec evenimentele de genul ăsta, noi rămânem tot împreună, în piaţă. Ăsta e obiceiul, dar preţurile nu cresc decât cu câţiva bani", explică un florar botoşănean.

Marţi, de exemplu, laturile Pieţei Centrale erau pline de comercianţi ocazionali care îşi prezentau oferta de flori, cu tot cu albinele aferente, clienţilor aflaţi în căutarea cadourilor bine-mirositoare. Zambile, trandafiri, garoafe, floricele de ghiveci, tot felul de culori.

Şi dacă tot am amintit de vânzătorii ocazionali, se întâmplă să fie ţintele controalelor, exact cum s-a întâmplat săptămâna trecută, tot în Piaţa Centrală. Atunci, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au descins în piaţă, luând la verificat toţi comercianţii- mai ales pe cei care aveau la vânzare articole de sezon: mărţişoare, obiecte decorative şi flori. În total, reprezentanţii a 35 de entităţi economice au fost nevoiţi să scoată documentele pentru a dovedi provenienţa mărfurilor expuse. Unii dintre ei nu au reuşit, astfel că s-au trezit cu amenzi şi cu marfa confiscată.

"În urma acestor activităţi, au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea 12/1990, în valoare de 39.500 lei şi a fost dispusă confiscarea de numerar şi bunuri în valoare totală de 3.250 lei, reprezentând contravaloare flori şi alte bunuri expuse spre comercializare fără documente legale de provenienţă", au anunţat atunci reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Cea mai mare amendă a avut o valoare de 5.000 de lei, maximum prevăzut la Legea 12 şi a fost aplicată pentru lipsa documentelor de provenienţă şi însoţire a mărfii. Cea mai mare confiscare a fost suma de 400 de lei, găsiţi la un comerciant care de asemenea nu avea documente pentru produsele scoase la vânzare.

Potrivit poliţiştilor, acţiunea, ce urma să fie continuată şi în următoarele zile, viza prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a actelor de comerţ ilicit, urmărindu-se printre altele inclusiv protejarea botoşănenilor împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Ceea ce poliţiştii nu pot verifica însă este preţul, oricât de sus l-ar urca comercianţii. Nici inspectorii de la Protecţia Consumatorului, şi asta din cauza faptului că adaosul comercial nu este limitat, ca urmare vânzătorul poate pune orice preţ la orice produs.

"Piaţa este liberă, ca atare orice agent economic poate pune ce preţ doreşte pentru orice produs. La un moment dat exista mercurialul, cu preţul cel mai mic şi cel mai mare, dar a fost eliminat. În aceste condiţii, faptul că poate vânzătorul speculează un anumit moment şi ridică preţul nu poate fi sancţionat. Ce ar putea fi sancţionat, însă, ar fi vânzarea produselor sub preţul de achiziţie, însă competenţa ar aparţine aici ANAF-ului dar nu cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva pentru că agentul economic ar avea de pierdut, nu de câştigat", explică Mirel Rogalschi, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

Şi atunci cine poate reglementa piaţa? Doar clientul care poate alege să se supună regulilor pieţei sau nu. În tot cazul, niciunui comerciant nu-i convine să rămână cu marfa- în acest caz florile-, nevândută.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții la nouă locuințe din Botoșani, ale unor suspecți de furt calificat

astăzi, 18:15
202

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Botoșani cu sprijinul celor din cadrul Poliției Orașului Flămânzi și Secției de poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au ...

Un șofer de 65 de ani s-a răsturnat pe cupolă. Se afla sub influența alcoolului

astăzi, 18:07
337

Un grav accident rutier a avut loc, joi după-amiază, în localitatea Mănăstirea Doamnei, din comuna Curtești. Un autoturism s-a răsturnat pe cupolă. Șoferul se afla sub influența alcoolu...

Copil de 5 ani căzut într-o fântână adâncă de 10 metri (foto)

astăzi, 17:55
338

Un copilul în vârstă de 5 ani a căzut, joi după-amiază, într-o fântână, în orașul Săveni din județul Botoșani.Băiatul a fost salvat de către pompieri...