Creditele ipotecare în franci elveţieni ar putea fi anulate!

Creditele ipotecare în franci elveţieni ar putea fi anulate!

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi că instanţele pot anula contractele bancare în franci elveţieni, dacă vor constata existenţa unor clauze abuzive. Decizia a fost luată în urma cererii unei instanţe poloneze, dar se va aplica şi tuturor proceselor similare din România şi alte state europene!

Românii vor putea cere instanţelor de judecată anularea contractului de împrumut în franci elveţieni, în condiţiile în care instanţa de judecată va considera că metoda de calcul al cursului valutar este una ilegală, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis.

Decizia Curţii de Justiţie a UE a fost luată în cazul a doi polonezi care au încheiat în 2008 un contract de împrumut ipotecar cu banca Raiffeisen exprimat în zloţi polonezi (PLN), însă indexat în francul elveţian (CHF).  Împrumutaţii au sesizat Tribunalul Regional din Varşovia, Polonia, solicitând constatarea nulităţii unui contract de împrumut pentru motivul că clauzele acestui contract, care prevăd aplicarea unei diferenţe de curs constând în recurgerea la cursul de cumpărare pentru punerea la dispoziţie a fondurilor şi la cursul de vânzare pentru rambursarea acestora, ar constitui clauze abuzive ilicite care nu îi angajează în temeiul directivei privind clauzele abuzive în contractele de consum şi a căror eliminare ar determina desfiinţarea contractului.

CJUE a stabilit că polonezii nemulţumiţi pot obţine anularea contractelor încheiate în moneda străină. „Trimiterea preliminară permite instanţelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curţii întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluţionează litigiul naţional. Este de competenţa instanţei naţionale să soluţioneze cauza conform deciziei Curţii. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară”, a precizat CJUE.

Decizia se va aplica tuturor litigiilor similare din toate statele membre.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
252

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
411

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
128

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...