Comisia Europeană ar putea forța România să aducă salariul minim la aproape 2000 de lei

Comisia Europeană ar putea forța România să aducă salariul minim la aproape 2000 de lei

Comisia Europeană a lansat consultările pentru a putea introduce salarii minime echitabile la nivelul statelor UE. În cazul României, una dintre țările care are printre cele mai mici salarii minime din UE, Comisia Europeană ar putea forța statul român să aducă salariul minim la aproape 2000 de lei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea ca fiecare angajat din UE să aibă „un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează”, pornind de la premisa că sunt mulți europeni care au dificultăți în a-și susține cheltuielile de zi cu zi, deși lucrează.

Dacă s-ar introduce un salariu minim european cums e dorește în momentul de față, în România salariul minim pe economie ar creşte cu aproape 600 de lei, până la 1.920 de lei, faţă de 1.340, cât este acum.

Iar acest lucru pentru că salariul minim european va fi stabilit, cel mai probabil, la un nivel de 60% din salariul mediu net pe economie din fiecare stat membru. Asta ar însemna că dacă se aprobă o astfel de iniţiativă, salariul minim net ar trebui să fie 1.920 de lei, adică aproape 400 de euro.

În noiembrie 2019, salariul mediu net în România a fost de circa 3.200 de lei net. Salariul minim net pe economie este în prezent de 1.346 de lei. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net din România ar trebui să fie majorat cu 600 de lei şi să ajungă la 1.920 de lei net.

În prezent, în România sunt încheiate în economie peste 1,3 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim brut de 2.230 lei şi peste 300.000 de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim de 3000 lei, circa 26% dintr-un total de aproximativ 6,4 milioane de contracte de muncă.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
78

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
545

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
67

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...