2019, încă un an pierdut pentru Botoșani. Nici 2020 nu va fi altfel!

2019, încă un an pierdut pentru Botoșani. Nici 2020 nu va fi altfel!

2019 a fost încă un an pierdut pentru întreg județul Botoșani, care, alături de Vaslui, stau pe mai departe în coada dezvoltării din România, cu un raport PIB/cap de locuitor mai degrabă demn de țările subdezvoltate.

Confruntat cu o migrație masivă, o clasă politică despre care ai sentimentul că este formată doar din cretini interesați doar de propriile buzunare, dar cu scuipat la furcă și cu senzația că dețin “adevărul absolut”, Botoșaniul rămâne unul din cele mai puţin dezvoltate judeţe din România.

Datele furnizate de Comisia Naţională de Prognoză confirmă încă o dată că veșnicia pare că s-a născut la Botoșani, un județ mult rămas în urma celorlalte județe din România. Mai exact ultimul, lângă Vaslui.  

În timp ce în Regiunea Vest, adică o parte din Transilvania, raportul PIB/capita a fost anul trecut de 11.747 euro, iar în Regiunea Centru, adică zona Bucureștiului, valoarea s-a cifrat la 10.878 euro – o limită de 10.000 de euro mai fiind depăşită doar de Regiunea Nord-Vest (cu un raport de 10.300 de euro), județul Botoșani abia a reușit să depășească limita de 5000 de euro pe cap de locuitor.

Mai concret, în ceea ce priveşte raportul euro/cap de locuitor, Botoșaniul și Vasluiul au rămas pe ultimile două locuri din România la capitolul dezvoltare - Vaslui, cu o valoare a PIB/capita de 5.554 de euro iar Botoşani - 5.688 euro. După noi, mai urmează la distanță mare Suceava, cu 6.482 euro, Teleorman - 6.527 euro şi Mehedinţi - 6.630 euro.

Dacă nu știți cum se calculează PIB-ul unui județ, nu este nicio problemă. Fiecare excelează în domeniul său de activitate și nici nu trebuie să le știe pe toate.  

Specialiștii spun că PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului, a investițiilor în scopul depozitării ca și câștigurile din export, din care se scad cheltuielile pentru importuri. Iar PIB-ul pe cap de locuitor este de fapt PIB-ul împărțit la numărul locuitorilor dintr-un județ.

Ce spun toate cifrele despre Botoșani? Consumul este mic, investițiile puține, exporturile sunt mici, iar importul este mare. De fapt, trăim de pe o zi pe alta!

În Bucureşti, raportul PIB/capita a fost de 28.573 euro, capitala fiind urmată, la mare distanţă, de Cluj, cu 15.011 euro, Timiş, cu 14.727 de euro, Constanţa, cu 14.596 de euro şi Braşov, cu 13.695 de euro.

În 2020, Comisia Naţională de Prognoză estimează că judeţele cu cele mai mari creşteri ale PIB-ului vor fi şi unele dintre cele mai sărace, respectiv Covasna, cu o creştere PIB de 5,3%, Călăraşi şi Harghita, cu câte 5,2%, şi Giurgiu, cu 5%. Nu însă Botoșaniul și nici Vasluiul.

Pentru municipiul Bucureşti, se estimează o creştere economică de 3,3%, în timp ce restul judeţelor vor avea evoluţii economice cuprinse între 4% (Timiş, Argeş, Constanţa) şi 4,9% (Bacău, Sălaj şi Mehedinţi). Economia României ar urma să crească în 2020 cu 4,1%, ceea ce va determina o valoare nominală a PIB-ului de 1.129 miliarde de lei, cu aproape 90 de miliarde de lei mai mare faţă de anul 2019.

Regiunile Nord-Vest şi Nord-Est au avut în 2019 cea mai mare creştere economică, de 5,3%, cu peste 1 procent faţă de media naţională, situată la 4%. Totuși, din cadrul acestor două regiuni se remarcă doar judeţele Cluj şi Neamţ, cu creşteri ale Produsului Intern Brut de de 6,1%, respectiv 7%.

La nivel judeţean, statistica CNP arată că Neamţ, Bacău şi Teleorman au înregistrat cele mai mari creşteri ale PIB în 2019, cu valori de 7%, 6,6% şi 6,2%, faţă de anul precedent. Creşteri apropiate, de câte 6,1%, sunt consemnate şi pentru judeţele Cluj şi Ilfov. Judeţele cu cele mai mici procente ale creşterii PIB-ului sunt Timiş şi Tulcea - 1,9%, Brăila - 1,8% şi Prahova - 0,7%.  

În privinţa PIB-ului în valori absolute, din punct de vedere regional, ”campioana” este Regiunea Bucureşti - Ilfov, cu o valoare de 276,36 miliarde de lei, respectiv mai mult de un sfert din PIB-ul total al economiei româneşti în 2019, cifrat la 1.040 de miliarde de lei.

Urmează Regiunea Sud-Muntenia, cu un PIB de 127,43 miliade de lei, Regiunea Nord-Vest, cu 124,53 miliarde de lei şi Regiunea Centru, cu o valoare de 119,45 miliarde de lei.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
31

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
114

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1213

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....