Ce trebuie sa faca ONG-urile ca sa poata primi in continuare sponsorizari. ANAF a publicat ordinul!

Ce trebuie sa faca ONG-urile ca sa poata primi in continuare sponsorizari. ANAF a publicat ordinul!

ANAF a publicat vineri, in Monitorul Oficial, ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare. Este vorba despre acel registru dorit de Ministerul de Finante, dar care a fost reglementat pe genunchi, la presiunea ONG-urilor.

Consultantul fiscal Adrian Benta explica, in cele de mai jos, ce prevede ordinul si ce trebuie sa faca ONG-urile:

Incepand cu 01 aprilie 2019 operatorii economici platitori de impozit pe profit sau microintreprinderi vor beneficia de facilitatile fiscale aferente sponsorizarilor doar daca aceste sponsorizari sunt efectuate catre persoane inscrise in registrul beneficiarilor de sponsorizari.

Aceasta situatie este reglementata de Legea nr. 30/2019 pentru modificarea Codului fiscal.

Prin actul normativ analizat astazi se adopta procedura tinerii registrului cu beneficiarii de sponsorizari, registru ce va fi public si poate fi consultat pe pagina de Internet a ANAF. Acelasi act normativ adopta procedura de inscriere in registru si reglementeaza formularul 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".

O entitate sau o unitate de cult se poate inscrie in registru daca indeplineste urmatoarele conditii:

a) desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita;
b) a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.

Conditia de la lit. d) se considera indeplinita in cazul entitatilor/unitatilor de cult care, potrivit legii, nu sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale.

O entitate interesata de inregistrarea in registru va depune in format electronic prin mijloace de transmitere la distanta formularul 163 - cerere de inscriere in registru.

In continutul cererii solicitantul declara pe propria raspundere ca desfasoara activitati in domeniul pentru care a fost constituita.

Autoritatea fiscala are termen de solutionare a cererii 10 zile de la depunere.

De retinut: actul normativ nu impune un termen pana la care beneficiarii de sponsorizari sa se inregistreze in acest registru, acesta fiind lasat la latitudinea persoanei interesate.

Procedura prezinta si etapele pe care le va urma Autoritatea fiscala pentru inscrierea in registru si, de asemenea, adopta si documentatia utilizata in cazul respingerii cereri de inscriere in registru. In aceasta ultima situatie, entitatea interesata va putea face contestatie in terme de 45 de zile de la comunicare.

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

RAR avertizează: "Atenție la foliile montate pe geamurile mașinii!". Ce riscă șoferii!

astăzi, 15:03
315

Registrul Auto Român (RAR) transmite un mesaj extrem de important pentru toți șoferii români care și-au montat folii pe geamurile mașinii sau care intenționează să facă acest lucru. Conducă...

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat la Hăneşti

astăzi, 14:27
136

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat deocamdată doar de laboratorul de la Suceava, a fost înregistrat la Hăneşti, pe un fond de vânătoare, la un porc mistreţ. Cadav...

Vara crește riscul de infarct. Cinci reguli de aur pentru cardiaci!

astăzi, 13:40
714

Vara agravează bolile de inimă. Disconfortul cauzat de căldură este resimțit la cote maxime de cardiaci, care experimentează variații de tensiune, tulburări de ritm cardiac, dar și un risc cr...