Botoșăneanul din fruntea ANPC spune cum se pot apăra consumatorii nemulţumiți de noile contracte de furnizare a gazelor

Botoșăneanul din fruntea ANPC spune cum se pot apăra consumatorii nemulţumiți de noile contracte de furnizare a gazelor

Începând cu data de 1 iulie, prețurile de furnizare a gazelor naturale nu mai sunt reglementate de către ANRE, realizându-se, conform legii, liberalizarea acestei piețe. Ca atare, consumatorii ar fi trebuit să își aleagă un furnizor nou cu care să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale până la 30 iunie 2020, care ar fi putut fi cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale dintre cei ce dețin licența ANRE.

În situația în care, până la sfârșitul lunii iunie, un consumator nu a încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, fapt care nu generează costuri suplimentare sau modificări de ordin tehnic, furnizarea gazelor naturale nu va fi sistată, ci se va realiza în condițiile contractuale ale furnizorului actual, la prețul din oferta comunicată odată cu factura fiscală curentă din perioada mai-iunie 2020, urmând ca, până cel mai târziu pe 30 iunie 2021, consumatorul să își îndeplinească obligația de a încheia un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurențial.

„În acest context,  recomandăm consumatorilor în cazul contractelor încheiate la distanță, precum și a celor încheiate în afara spațiilor comerciale, să urmărească dacă în contract sunt menționate următoarele aspect: identitatea furnizorului, adresa poștală, număr de telefon, adresa de e-mail, principalele caracteristici ale serviciilor,  prețul total al serviciilor cu toate taxele incluse, modalități de plată,  dreptul de retragere, condițiile, termenele și procedurile de exercitare a acestui drept, durata contractului, condiții de încetare, penalități, așa cum sunt acestea prevăzute la art 6 alin 1 și 2 din OUG 34/2014 privind contractele încheiate cu profesioniștii”, a specificat Eduardt Cozminschi, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Totodată, furnizorii trebuie să facă dovada comunicării unui exemplar din contractul încheiat cu consumatorul, cu semnăturile părților contractante.

„În ambele cazuri, consumatorul are posibilitatea de retragere din contract în termen de 14 zile de la semnare. În cazul în care consumatorul are o nemulțumire referitoare la contract sau la modul de derulare al acestuia, rugăm consumatorul să se adreseze mai întâi furnizorului de gaze, iar dacă problema nu este soluționată, se poate adresa atât Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei ( ANRE) , precum și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)”, a completat Eduardt Cozminschi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
56

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
54

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
184

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...