"In container", un spectacol despre vis, disperare si moarte

"In container", un spectacol despre vis, disperare si moarte

   www.flacarais.ro

Teatrul Mihai Eminescu din Botosani a gazduit vineri un spectacol al Ateneului Tatarasi din Iasi, "In container", de Constantin Cheianu, in regia lui Radu Ghilas, actor al Teatrului National din Iasi.

Dupa Dumitru Crudu, care in urma cu sase ani aducea in dramaturgie o piesa despre tragedia emigrantilor, "Oameni ai nimanui" fiind un spectacol extrem de dur despre cei nevoiti sa plece pe meleaguri straine in cautarea fericirii, un alt basarabean, Constantin Cheianu, propune dramaturgilor un text despre visul moldovenilor de peste Prut de a trece granita spre fericire. Numai ca drumul spre fericire poate sa insemne si drumul spre moarte.

Regizorul Radu Ghilas apeleaza la metode ingenioase de asezare in scena, fragmentarea decorului oferind spectatorului o imagine supradimensionata a povestii, planurile desfasurandu-se uneori succesiv, alteori intr-o alternanta vie, dramatica.

Trei tineri din Moldova de peste Prut sunt hotarati sa faca orice pentru a ajunge in Irlanda, unde ii asteapta traiul fara griji. Pentru asta e nevoie insa de multi bani, de oameni care sa ii ajute si, bineinteles, de pasapoarte false. Mai mult, odata ajunsi in Irlanda, moldovenii stiu ca vor deveni… lituanieni.

Un discurs la limita nationalismului, replici taioase, personaje capabile de solidaritate, dar si de tradare, atunci cand lupta devine individuala si disperata.

Totul este transmis prin simbolul containerului. Mijloc de salvare sau celula a timpului, containerul devine, in final, un spatiu placentar fatal personajului, tubul cu oxigen care are menirea sa il tina in viata reprezentand, de fapt, cordonul ombilical prin care acesta comunica cu mama. Un cordon ombilical care s-a dovedit a fi, insa, inutil.

Trupa rock la care regizorul a apelat pentru a incadra spectacolul intr-un permanent realism, punctand muzical momentele dramatice, dar mai ales gestul inspirat de a incadra apoi membrii trupei in distributia reprezentatiei, au conferit, daca mai era nevoie, inca o nota de autenticitate actiunii. 

"In container" este un spectacol despre vis, patima, agresivitate, dezumanizare. Cine crede ca va ajunge in Irlanda altfel va ramane intemnitat in containerul-monada a timpului, in placenta din care a doua oara nu te mai nasti, pentru ca, de data aceasta, cordonul ombilical este in mana destinului.

Ritmul imprimat de Trupa "Legend", cu un rock live de buna calitate, mai elibereaza putin din atmosfera claustrofoba in care regizorul aproape ca isi inchide personajele. Intoarcerea in timp se face prin aceleasi containere, transformate in module cu ajutorul luminii, aici contribuind cu succes Petrus Rogojinschi (cel care a "controlat" lumiile in spectacol), module prin care patrund in scena amintirile personajelor.

 Intregul spectacol este presarat de momentele nasterii, travaliul mamei lui Igor devenind astfel el insusi un drum catre fericire. Numai ca mama lui Igor nu mai poate controla acum containerul in care fiul sau este inchis pentru a ajunge astfel in Irlanda. Un final spectaculos si bine pozitionat scenic, de un dramatism accentuat si de disperarea mamei, dar mai ales de imaginea plastica a trupului gol zvarcolindu-se.

Un text scris de un basarabean, regizat de un alt basarabean. Un joc al disperarii, adresat unui public tanar, care a aplaudat in picioare spectacolul de vineri, din sala Teatrului Mihai Eminescu Botosani.


"In container", Ateneul Tatarasi Iasi

Regie: Radu Ghilaş
Scenografia: Delia Andrieş
Mişcarea scenică: Oana Sandu

Distributia:
Alin Popovici - Igor
Sergiu Moraru - Sergiu
Toma Moraru - Viorel
Andrei Onofrei - Donatas
Andreea Stafie - Mama
Alexandru Arnăutu - Ion
Toţi - medicii

Formaţia LEGEND:
Alexandru Arnăutu  - solist vocal
Dan Alexandru Cuciureanu - bass
Marius Vitel - tobe
Ionuţ Irimiea - clape 
Eduard Jereghi - chitară

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
56

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
102

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...