"In container", un spectacol despre vis, disperare si moarte

"In container", un spectacol despre vis, disperare si moarte

   www.flacarais.ro

Teatrul Mihai Eminescu din Botosani a gazduit vineri un spectacol al Ateneului Tatarasi din Iasi, "In container", de Constantin Cheianu, in regia lui Radu Ghilas, actor al Teatrului National din Iasi.

Dupa Dumitru Crudu, care in urma cu sase ani aducea in dramaturgie o piesa despre tragedia emigrantilor, "Oameni ai nimanui" fiind un spectacol extrem de dur despre cei nevoiti sa plece pe meleaguri straine in cautarea fericirii, un alt basarabean, Constantin Cheianu, propune dramaturgilor un text despre visul moldovenilor de peste Prut de a trece granita spre fericire. Numai ca drumul spre fericire poate sa insemne si drumul spre moarte.

Regizorul Radu Ghilas apeleaza la metode ingenioase de asezare in scena, fragmentarea decorului oferind spectatorului o imagine supradimensionata a povestii, planurile desfasurandu-se uneori succesiv, alteori intr-o alternanta vie, dramatica.

Trei tineri din Moldova de peste Prut sunt hotarati sa faca orice pentru a ajunge in Irlanda, unde ii asteapta traiul fara griji. Pentru asta e nevoie insa de multi bani, de oameni care sa ii ajute si, bineinteles, de pasapoarte false. Mai mult, odata ajunsi in Irlanda, moldovenii stiu ca vor deveni… lituanieni.

Un discurs la limita nationalismului, replici taioase, personaje capabile de solidaritate, dar si de tradare, atunci cand lupta devine individuala si disperata.

Totul este transmis prin simbolul containerului. Mijloc de salvare sau celula a timpului, containerul devine, in final, un spatiu placentar fatal personajului, tubul cu oxigen care are menirea sa il tina in viata reprezentand, de fapt, cordonul ombilical prin care acesta comunica cu mama. Un cordon ombilical care s-a dovedit a fi, insa, inutil.

Trupa rock la care regizorul a apelat pentru a incadra spectacolul intr-un permanent realism, punctand muzical momentele dramatice, dar mai ales gestul inspirat de a incadra apoi membrii trupei in distributia reprezentatiei, au conferit, daca mai era nevoie, inca o nota de autenticitate actiunii. 

"In container" este un spectacol despre vis, patima, agresivitate, dezumanizare. Cine crede ca va ajunge in Irlanda altfel va ramane intemnitat in containerul-monada a timpului, in placenta din care a doua oara nu te mai nasti, pentru ca, de data aceasta, cordonul ombilical este in mana destinului.

Ritmul imprimat de Trupa "Legend", cu un rock live de buna calitate, mai elibereaza putin din atmosfera claustrofoba in care regizorul aproape ca isi inchide personajele. Intoarcerea in timp se face prin aceleasi containere, transformate in module cu ajutorul luminii, aici contribuind cu succes Petrus Rogojinschi (cel care a "controlat" lumiile in spectacol), module prin care patrund in scena amintirile personajelor.

 Intregul spectacol este presarat de momentele nasterii, travaliul mamei lui Igor devenind astfel el insusi un drum catre fericire. Numai ca mama lui Igor nu mai poate controla acum containerul in care fiul sau este inchis pentru a ajunge astfel in Irlanda. Un final spectaculos si bine pozitionat scenic, de un dramatism accentuat si de disperarea mamei, dar mai ales de imaginea plastica a trupului gol zvarcolindu-se.

Un text scris de un basarabean, regizat de un alt basarabean. Un joc al disperarii, adresat unui public tanar, care a aplaudat in picioare spectacolul de vineri, din sala Teatrului Mihai Eminescu Botosani.


"In container", Ateneul Tatarasi Iasi

Regie: Radu Ghilaş
Scenografia: Delia Andrieş
Mişcarea scenică: Oana Sandu

Distributia:
Alin Popovici - Igor
Sergiu Moraru - Sergiu
Toma Moraru - Viorel
Andrei Onofrei - Donatas
Andreea Stafie - Mama
Alexandru Arnăutu - Ion
Toţi - medicii

Formaţia LEGEND:
Alexandru Arnăutu  - solist vocal
Dan Alexandru Cuciureanu - bass
Marius Vitel - tobe
Ionuţ Irimiea - clape 
Eduard Jereghi - chitară

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FOTO: Accident într-un sens giratoriu din oraș

Vineri, 19 Iulie 2019
1498

Un accident rutier a avut loc vineri seară, în sensul giratoriu din intersectarea străzii Petru Rareș cu bulevardul "Eminescu". Două autoturisme au fost implicate: un For...

Tânăr din județ în stare gravă, după ce a fost lovit cu toporul în cap. Agresorul îl căuta pe prietenul fiicei sale

Vineri, 19 Iulie 2019
3806

Un minor de 17 ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost atacat cu un topor de către un consătean. Agresorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani din jud...

Și-a lăsat familia în Italia, ca să antreneze CSM Botoșani. Noul tehnician, un "atipic"

Vineri, 19 Iulie 2019
691

CSM Botoșani a prezentat, vineri, noul antrenor al lotului de seniori. Radu Roșu, prieten din copilărie cu președintele clubului local de handbal masculin, a venit în oraș după 20 de ani &...