Prin "Podul de cuvinte - rostite, scrise, desenate" mii de elevi de pe cele doua maluri ale Prutului si-au dat mana!

Prin "Podul de cuvinte - rostite, scrise, desenate" mii de elevi de pe cele doua maluri ale Prutului si-au dat mana!

STEFAN DODITA
Jurnalul de Botosani

Iniţiat de Fundaţia Culturală "Nicoară" Botoşani (preşedinte Ştefan Dodiţă), în parteneriat cu Biblioteca Municipală "Eugeniu Coşeriu" din Bălţi, R. Moldova, proiect finanţat prin Programul de Vecinătate România-Republica Moldova 2004-2006, Phare CBC 2006, Proiectul transfrontalier "Podul de cuvinte – rostite, scrise, desenate", derulat pe distanta unui an, s-a încheiat vineri, 11 noiembrie 2009, cu o conferinţă de presă.

Cuprinzând cincisprezece etape, de la implimentarea proiectului până la editarea revistei "Nicoară" şi a cărţii "Secvenţe,II", proiectul a avut patru mari activităţi, şi anume: achiziţionarea de logistică şi carte pentru donaţia făcută celor şase licee din R. Moldova (2 din Bălţi, câte unul din Glodeni, Făleşti, Râşcani şi Edineţ) şi Bibliotecii "E. Coşeriu" din Bălţi; concurs de interpretare a piesei de teatru într-un act; concurs de recitări, cuprinzînd 9 licee, trei din Botoşani (Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "A.T.Laurian" şi Liceul Teoretic "Nicolae Iorga") şi şase (menţionate mai sus) din R. Moldova; concurs de creaţie literară şi artă plastică pentru elevii claseolor a V-XII, dedicat memoriei copilului "Nicoară".

În cadrul concursurilor de recitare şi creaţie literară şi artă plastică, de-a lungul fazelor, au fost acordate premii în valoare de 4.000 euro.

Juriul concursurilor de recitare a fost format din Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Florin Aioniţoaie, Ştefan Dodiţă şi Ilinca Dodiţă, Ada Ţâbuleac şi Zenaida Dolinţă.

Cel al concursului de creaţie literară şi artă plastică a fost format din: Maria Baciu, Dumitru Ţiganiuc, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Ştefan Dodiţă, Victor Hreniuc, Ada Tâbuleac, Corneliu Dumitriu, Gh. Constantinescu.

În concursurile de recitare au fost cuprinşi peste 1.500 de elevi şi profesori de o parte şi de alta a Prutului. La cel de creaţie au participat peste 800 de elevi.

"Proiectul s-a desfăşurat normal, minus ultima parte, când, din cauza ridicării vizelor, partea română a juriului n-a mai putut participa la ultimele trei întâlniri din R. Moldova. Dar şi aşa, totul a decurs normal, proiectul finalizîndu-se, pe faza finală a recitărilor, la Botoşani, cu o gală a laureaţilor. Ţelul acestui proiect, în principiu, a fost atins, iar părţile cooperante şi-au văzut atinse ţintele propuse, proiectul având şi rolul unui sondaj făcut în rândul elevilor din Botoşani şi regiunea Bălţi, R. Moldova, cu scopul de a cunoaşte în ce măsură poezia de limbă română este cunoscută şi citită. Rezultatul este unul pozitiv, încât ne gândim ca formatul acestui proiect să continuie şi cu alte ediţii, probabil, de data aceasta, tripartit, cu implicarea şi a unor licee din zona Cernăuţi, Ucraina", a precizat Ştefan Dodiţă, preşedintele Fundaţiei "Nicoară" Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
14

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
53

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
335

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...