Mulţumim, CJ! Dar pasul este încă foarte mic!

Mulţumim, CJ! Dar pasul este încă foarte mic!
Pentru prima dată după mai bine de 7 ani, Consiliul Judeţean Botoşani a operat modificări pe site-ul oficial, la secţiunea Turism, Edificii culturale, unde textul asumat de instituţia judeţeană cuprindea grave erori. La câteva zile după ce am semnalat, din nou, greşelile flagrante, reprezentanţii Consiliului Judeţean au revenit asupra informaţiilor, fără însă a poposi prea mult, dovadă că încă există erori şi neclarităţi.

Iată se semnalam în urmă cu cinci zile (11 noiembrie 2015):

"La secţiunea Turism, EDIFICII CULTURALE, citim pe site-ul Consiliului Judeţean Botoşani:

"CASA MEMORIALĂ "MIHAI EMINESCU" - Ipoteşti, (la 8 km de Botoşani), casa în care s-a născut Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruită după modelul original şi deschisă publicului în 1940, adăposteşte atât mobilier original, cât şi din secolul al XIX-lea. Turiştii pot vizita şi bisericuţa din lemn a familiei, în preajma căreia se află şi mormintele părinţilor şi fraţilor lui Eminescu. De asemenea, în curtea Casei Memoriale se află Casa Papadopol, o locuinţă ţărănească de epocă, ridicată în stil moldovenesc, proprietate a ultimului proprietar al moşiei Ipoteşti, doctorul Papadopol. Ipoteştiul găzduieşte şi Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se află Lacul ce a aservit drept sursă de inspiraţie pentru poeziile eminesciene".

Domnilor şefi de judeţ: Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipoteşti. Casa Memorială actuală NU este cea din 1940. Bisericuţa familiei Eminovici NU este din lemn (Construită iniţial din lemn, putrezind lemnul, a fost refăcută din vălătuci. "În cele din urmă prin ajutorul locuitorilor [...] s-a făcut biserica, ce se află astăzi din cărămidă pe temelie de piatră", conform Cultul Ortodox din Judeţul Botoşani - 1906"). Cât despre Lacul care a "ASERVIT" drept sursă de inspiraţie... Iată ce ne spune DEX: ASERVÍ, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un grup social, un popor, o țară unor interese străine sau unei clase dominante; a subjuga, a înrobi" (conform RUŞINE, CJ-ule!, din data de 11 noiembrie 2015)·   
      
Textul redat mai sus a fost modificat, forma actuală fiind următoarea:

"CASA MEMORIALĂ "MIHAI EMINESCU" - Ipoteşti, (la 8 km de Botoşani), casa în care a copilărit Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruită după modelul original şi deschisă publicului în 1940, adăposteşte atât mobilier original, cât şi din secolul al XIX-lea. Turiştii pot vizita şi bisericuţa familiei Eminovici, în preajma căreia se află şi mormintele părinţilor şi fraţilor lui Eminescu. De asemenea, în curtea Casei Memoriale se află Casa Papadopol, o locuinţă ţărănească de epocă, ridicată în stil moldovenesc, care a aparținut ultimului proprietar al moşiei Ipoteşti - doctorul Papadopol. Ipoteştiul găzduieşte şi Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se află Lacul care a fost o sursă de inspiraţie pentru poeziile eminesciene".

Apreciem reacţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Botoşani, cu precizarea că, în continuare, textul păstrează o parte din erorile iniţiale: Casa Memorială actuală nu este cea din 1940, motivul principal fiind tocmai acela că modelul original nu fusese păstrat de clădirea respectivă. Clădirea din 1940 a fost dărâmată şi reconstruită pe fundaţia veche, casa pe care o vedem astăzi fiind finalizată abia spre anii 80. 

De asemenea, este regretabil că secţiunea Turism de pe pagina Consiliului Judeţean aminteşte (cu amănunte interesante, este adevărat) despre Casa Papadopol, dar nu consemnează Biserica satului din preajma Casei Memoriale, lăcaş de cult unic în ortodoxie. Este ctitorită de Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu (prin colectă publică) şi este unică prin faptul că sfinţii din interior sunt pictaţi cu aureole negre, fiind şi singura biserică închinată unui poet.
 
Sunt amănunte care, în oricare alt loc din România sau din lume, compun poveştile, legendele menite să atragă turişti şi nu numai.        

Adăugăm, în final, şi observaţiile privind sumarele informaţii care descriu obiective importante (Mănăstirea Agafton), confuziile legate de Casa Memorială "Nicolae Iorga" (obiectiv prezentat ca fiind "una dintre casele în care s-a născut şi a copilărit" istoricul), precum şi datele neactualizate în legătură cu Casa Ventura. (conform www.cjbotosani.ro). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

ENESCU 136. Cultura de partid și stropșeala gratuită

Vineri, 18 August 2017
525

În urmă cu 136 de ani, pe 19 august 1881, se năștea la Liveni George Enescu. Geniul care și-a venerat mama, casa, pământul. Românul care și-a părăsit țara în 1946, o ...

FIXEUR, filmul de care România are astăzi nevoie!

Vineri, 18 August 2017
257

"Fixeur" e viu. Un film care iese din tiparele peliculelor românești - care agresează vizual și psihic prin prim-planurile griurilor comuniste, prin zgomote de fond asurzitoare. Fil...

INTERVIU - "Nu impunem nimănui ce anume să voteze, ci dorim ca toți cetățenii să își spună punctul de vedere!"

Duminică, 13 August 2017
1281

Nicicând familia nu a fost mai aprig disecată, mărunțită, siluită sub lupa intransigentă a cetățeanului. Un demers al Comitetului National de Initiativă Cetățenească, susținut de Co...