Mulţumim, CJ! Dar pasul este încă foarte mic!

Mulţumim, CJ! Dar pasul este încă foarte mic!
Pentru prima dată după mai bine de 7 ani, Consiliul Judeţean Botoşani a operat modificări pe site-ul oficial, la secţiunea Turism, Edificii culturale, unde textul asumat de instituţia judeţeană cuprindea grave erori. La câteva zile după ce am semnalat, din nou, greşelile flagrante, reprezentanţii Consiliului Judeţean au revenit asupra informaţiilor, fără însă a poposi prea mult, dovadă că încă există erori şi neclarităţi.

Iată se semnalam în urmă cu cinci zile (11 noiembrie 2015):

"La secţiunea Turism, EDIFICII CULTURALE, citim pe site-ul Consiliului Judeţean Botoşani:

"CASA MEMORIALĂ "MIHAI EMINESCU" - Ipoteşti, (la 8 km de Botoşani), casa în care s-a născut Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruită după modelul original şi deschisă publicului în 1940, adăposteşte atât mobilier original, cât şi din secolul al XIX-lea. Turiştii pot vizita şi bisericuţa din lemn a familiei, în preajma căreia se află şi mormintele părinţilor şi fraţilor lui Eminescu. De asemenea, în curtea Casei Memoriale se află Casa Papadopol, o locuinţă ţărănească de epocă, ridicată în stil moldovenesc, proprietate a ultimului proprietar al moşiei Ipoteşti, doctorul Papadopol. Ipoteştiul găzduieşte şi Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se află Lacul ce a aservit drept sursă de inspiraţie pentru poeziile eminesciene".

Domnilor şefi de judeţ: Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipoteşti. Casa Memorială actuală NU este cea din 1940. Bisericuţa familiei Eminovici NU este din lemn (Construită iniţial din lemn, putrezind lemnul, a fost refăcută din vălătuci. "În cele din urmă prin ajutorul locuitorilor [...] s-a făcut biserica, ce se află astăzi din cărămidă pe temelie de piatră", conform Cultul Ortodox din Judeţul Botoşani - 1906"). Cât despre Lacul care a "ASERVIT" drept sursă de inspiraţie... Iată ce ne spune DEX: ASERVÍ, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un grup social, un popor, o țară unor interese străine sau unei clase dominante; a subjuga, a înrobi" (conform RUŞINE, CJ-ule!, din data de 11 noiembrie 2015)·   
      
Textul redat mai sus a fost modificat, forma actuală fiind următoarea:

"CASA MEMORIALĂ "MIHAI EMINESCU" - Ipoteşti, (la 8 km de Botoşani), casa în care a copilărit Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruită după modelul original şi deschisă publicului în 1940, adăposteşte atât mobilier original, cât şi din secolul al XIX-lea. Turiştii pot vizita şi bisericuţa familiei Eminovici, în preajma căreia se află şi mormintele părinţilor şi fraţilor lui Eminescu. De asemenea, în curtea Casei Memoriale se află Casa Papadopol, o locuinţă ţărănească de epocă, ridicată în stil moldovenesc, care a aparținut ultimului proprietar al moşiei Ipoteşti - doctorul Papadopol. Ipoteştiul găzduieşte şi Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se află Lacul care a fost o sursă de inspiraţie pentru poeziile eminesciene".

Apreciem reacţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Botoşani, cu precizarea că, în continuare, textul păstrează o parte din erorile iniţiale: Casa Memorială actuală nu este cea din 1940, motivul principal fiind tocmai acela că modelul original nu fusese păstrat de clădirea respectivă. Clădirea din 1940 a fost dărâmată şi reconstruită pe fundaţia veche, casa pe care o vedem astăzi fiind finalizată abia spre anii 80. 

De asemenea, este regretabil că secţiunea Turism de pe pagina Consiliului Judeţean aminteşte (cu amănunte interesante, este adevărat) despre Casa Papadopol, dar nu consemnează Biserica satului din preajma Casei Memoriale, lăcaş de cult unic în ortodoxie. Este ctitorită de Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu (prin colectă publică) şi este unică prin faptul că sfinţii din interior sunt pictaţi cu aureole negre, fiind şi singura biserică închinată unui poet.
 
Sunt amănunte care, în oricare alt loc din România sau din lume, compun poveştile, legendele menite să atragă turişti şi nu numai.        

Adăugăm, în final, şi observaţiile privind sumarele informaţii care descriu obiective importante (Mănăstirea Agafton), confuziile legate de Casa Memorială "Nicolae Iorga" (obiectiv prezentat ca fiind "una dintre casele în care s-a născut şi a copilărit" istoricul), precum şi datele neactualizate în legătură cu Casa Ventura. (conform www.cjbotosani.ro). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

"Frumoasa din pădurea adormită", pentru prima dată pe scena Filarmonicii Botoșani! FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 29 Iunie 2019
1409

Compus în 1889, imediat ce a finalizat Simfonia a V-a și înainte de a compune Dama de pică, Frumoasa din pădurea adormită este al doilea balet al lui Piotr Ilici Ceaikovski, după Lacu...

Stareța Teofana Scântei, blânda maică a Voronei, împlinește 85 de ani!

Sâmbătă, 29 Iunie 2019
2759

Sărbătoare în ținutul Voronei! Maica Teofana Scântei, punctul luminos din monahismul românesc, împlinește 85 de ani de viață și 50 de ani de stăreție. Chipul blâ...

Memoria zilei: 103 ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian

Vineri, 28 Iunie 2019
849

Stefan Luchian s-a nascut la 1 februarie 1868, la Stefanesti, un sat din Botosani, in nordul Moldovei, ca fiu al maiorului Dumitru Luchian si al Elenei Chiriacescu, si se stinge in noaptea de 27 spre ...