LA MULȚI ANI! Artistul Ioan Nemțoi împlinește astăzi 55 de ani

LA MULȚI ANI! Artistul Ioan Nemțoi împlinește astăzi 55 de ani

Nascut in pe 14 ianuarie 1964, la Trusesti, Ioan Nemtoi a absolvit, in 1991, Academia de Arta din Bucuresti, specializarea Ceramica, sticla, portelan. A participat la numeroase expozitii in tara, dar mai cu seama in afara granitelor. Debutul s-a petrecut in 1988, la Expozitia Republicana. Ecoul performantelor sale a depasit repede granitele Romaniei, asa incat, in 1991, artistul era deja prezent la International Glass Exhibition de la Kanazawa, Japonia. Au urmat Norvegia, Franta, Suedia, Danemarca, din nou Japonia si apoi Romania, Statele Unite, Germania, Belgia, Olanda, Italia, intr-o insiruire de peste 40 de evenimente expozitionale. Anul 2003 a insemnat prezenta artistului in spatiile medievale ale Palatului Cotroceni, cu expozitia intitulata Apa si foc, si apoi la World Trade Center Rotterdam si World Trade Center Amsterdam. In anul 2002, lucrarea sa Cina cea de Taina a fost donata de catre statul roman Vaticanului. Detine doua galerii permanente, una in Bucuresti si alta la New York, aceasta din urma inaugurata putin dupa mijlocul lunii iunie a acestui an, in cartierul Soho, unul dintre cele mai cosmopolite ale Manhattan-ului.

"Fiind cel dintai nascut intr-o familie de tarani din Trusesti (judetul Botosani), imi amintesc ca tata ma trimitea cu oile la pascut. Spre necazul lui insa, mai totdeauna ajungeam pe malul unui rau, unde modelam pana seara tarziu figurine din argila si nisip, fara sa stiu ca prefiguram astfel un destin. Au urmat apoi liceul si facultatea la Academia de Arte Frumoase (sectia Ceramica, Sticla, Metal) din Bucuresti. Aici mi-am implinit visul si efortul de a trece sticla din planul mestesugului in cel al artei. Cred sincer ca evenimentele cele mai importante din viata mea s-au petrecut, de atunci, in jurul cuptorului, iar cele mai fericite momente pe care le-am trait s-au datorat sticlei", marturisea Ioan Nemtoi.

A expus lucrari la Jocurile Olimpice, la Vatican, UNICEF sau alaturi de prestigioasa tehnologie McLaren, iar presedintii Romaniei isi aleg din galeriile sale cadourile pentru demnitarii lumii. La Viena, a decorat un hotel care s-a transformat, datorita harului sau, intr-o adevarata galerie deschisa in centrul orasului, numele Nemtoi devenind un brand vienez.

Ioan Nemtoi a cucerit Pamantul prin Sticla, de la Londra la Paris, din America in lumea asiatica. Este primul roman care a deschis o galerie de arta la New York. Ani la rand a lucrat in atelierul sau din Dorohoi. Mai mult aici...

 

 

 

Spune-ne opinia ta