Casa Memorială „George Enescu” a intrat sub ciocan, după un lung demers

Casa Memorială „George Enescu” a intrat sub ciocan, după un lung demers

Au început lucrările de înlocuire a acoperiului Casei Memoriale „Nicolae Iorga”, de pe strada cu nume omonim, din municipiul Botoșani, după ce au trecut câteva luni de la aprobarea acestora.

Muzeul Județean Botoșani a făcut demersuri pentru ca acoperișul clădirii să fie schimbat, dar și ca Muzeul „George Enescu” din Dorohoi să fie reabilitat încă de acum doi ani. În ceea ce privește primul obiectiv, Consiliul Județean a aprobat finanțarea în urmă cu câteva luni, ca lucrările efective să înceapă acum câteva zile.

Potrivit reprezentanților CJ, varianta ca de anul viitor să înceapă și lucrările la Casa „George Enescu” este una optimistă.

Dintre cele 10 locuințe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei și adolescenței sale, este singura clădire ce s-a păstrat din secolul al XIX-lea, fiind atribuită de botoșăneni lui Nicolae Iorga, încă din perioada interbelică, deși familia Iorga a locuit aici în calitate de chiriași între anii 1876 – 1880, potrivit Wikipedia.

Casa memorială „Nicolae Iorga” este locul în care se păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială, legate de personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga. Fotografii originale ale familiei acestuia, ale lui Nicolae Iorga în diferite momente ale vieții sale, diplome de Dr. Honoris Causa primite din partea unor celebre instituții de învățământ din Europa (Sorbona, Cambridge, Roma) și un mare număr de cărți scrise de Nicolae Iorga, multe în ediții princeps, precum și ziare și reviste pe care le-a editat și îndrumat conturează dimensiunea extraordinară a uneia dintre cele mai mari personalități ale culturii românești și universale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie infectată cu COVID a decedat la centrul de dializă din Botoșani. Bilanțul morților a ajuns la 1248

Vineri, 29 Mai 2020
781

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, vineri seară, opt noi decese înregistrate în rândul românilor infectați cu noul coronavirus. Bilanțul ajunge, ...

Mânz găsit de jandarmi în zona industrială. Proprietarul a fost sancționat

Vineri, 29 Mai 2020
515

În această seară, jandarmii i-au restituit unui bărbat din localitatea Stâncești un mânz în vârstă de cinci luni. Mânzul a fost găsit în zona i...

Peste 700 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică în minivacanța de 1 iunie

Vineri, 29 Mai 2020
418

Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publică sunt la datorie și acționează pentru ...