ASTĂZI: Sfânta Marina, izbăvitoarea de duhuri rele

ASTĂZI: Sfânta Marina, izbăvitoarea de duhuri rele

Sfanta Marina este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 17 iulie. Sfanta Marina a primit moarte muceniceasca in timpul persecutiilor initiate de imparatul Diocletian. Este invocata in rugaciunile Bisericii ca izbavitoare de duhuri rele si tamaduitoare de boli sufletesti si trupesti.

Viata Sfintei Mucenite Marina

Sfanta Marina, originara din Antiohia Pisidiei, era unica fiica a preotului pagan Edisie. Dupa ce i-a murit mama, tatal sau a incredintat-o unei femei. La varsta de 12 ani, Marina a invatat credinta in Hristos de la crestinii din localitatea natala. Inima ei tanara s-a inflacarat de dragostea pentru Hristos si a luat hotararea de a ramane fecioara si de a-si inchina toata viata lui Hristos Domnul, cu dorinta de a muri ca mucenita a Lui, primind botezeul sangelui. Sfanta Marina si-a petrecut astfel viata in rugaciune pana la cincisprezece ani, cand a fost parata dregatorului cetatii. Acesta a arestat-o si, vazand cat e de frumoasa, a cerut-o de sotie. Ea nu a acceptat si atunci a supus-o la chinuri. Insa pentru credinta ei, trupul i-a ramas nevatamat, prin harul Domnului. Sfanta Marina s-a rugat lui Hristos sa primeasca botezul muceniciei, asa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci dregatorul a poruncit sa i se taie capul si asa a trecut la cele vesnice Sfanta Mare Mucenita Marina. Patimirile ei au fost relatate de catre Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, "a privit la toate muncile ei si s-a invrednicit a fi vazator al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.

Sfanta Marina, izbavitoare de duhuri rele

Pana la ocuparea Constantinopolului de catre cruciatii apuseni in anul 1204, moastele Sfintei Mucenite Marina au fost pastrate in Manastirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia.

In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa.

In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Manastirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.

Ciocanul Sfintei Marina

In Viata Sfintei Marina, relatata in Sinaxar, se aminteste ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.

Sfanta Marina in calendarul popular romanesc

Pornind de la aceeasi intamplare din viata Sfintei relatata in Sinaxar, poporul roman a nascocit o poveste in care se spune ca Sfanta Marina s-a dus la biserica si l-a gasit pe necuratul vrand sa toace. I-a smuls ciocanele si cu ele l-a batut! De aceea, se zice, trebuie sa-i tii ziua Sfintei, sa nu te bata si pe tine cu boli grele!

Intre 15 si 17 iulie romanii tin Circovii de Vara. Numele provine din expresia slavona "terkovnaie sviata“, care inseamna "sfintii Bisericii“. In aceste zile, Biserica a randuit praznic pentru mai multi sfinti, dar oamenii, impresionati de Sfintele Mucenite Iulita si Marina, care au fost batute si torturate pentru Domnul Hristos, au facut din aceasta zi o sarbatoare pentru femei. Iar sfintii sarbatoriti in aceste zile au fost considerati mai mici decat sfintele, "slugile Marinei“.

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...