Aniversarea simbolului culturii naționale, marele Mihai Eminescu, la Seminarul Teologic din Botoșani! FOTO, VIDEO

Aniversarea simbolului culturii naționale, marele Mihai Eminescu, la Seminarul Teologic din Botoșani! FOTO, VIDEO
Astăzi, 15 ianuarie 2018, la ora 11, elevii și profesorii Seminarului Teologic din Botoșani au marcat ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, printr-o activitate ce a evocat personalitatea și opera ilustrului botoșănean. 
 
Evenimentul a fost organizat cu multă străduință și fervoare de către eleva Patricia Calacan,  elevă care a și recitat cu măiestrie poezia "Floare Albastră".
  
În deschidere, Pr. Director Daniel Dascălu a punctat câteva idei despre importanța acestei sărbători a culturii românești: "Mihai Eminescu a fost un personaj care în urma acumulării unei culturi profunde și a călătoriilor sale în lume, a reușit să filtreze valorile cele mai importante pentru viața unui om: iubirea, patria, istoria, căutarea a ceea ce este frumos și sublim, căutarea Adevărului. Iată de ce Mihai Eminescu ar fi bine să fie pentru noi nu doar o figură de pe coperta unui Manual de Limba română, ci, mai mult de atât, un prieten pentru orice tânăr și un model de căutare a sensului vieții. El este "un Nostradamus al românilor", dacă ne reamintim versurile din finalul Scrisorii a III-a, versuri pe care ar fi bine să le recitească cât mai des oamenii ce stau vremelnic la cârma acestui popor.  Mihai Eminescu este un motiv de mândrie atât regională pentru noi botoșănenii, cât și de mândrie națională, pentru orice român patriot.  El a fost miezul mișcării culturale românești din a doua jumătate a sec. XIX, și este încă extrem de viu și pregnant în conștiința noastră, constituind un adevărat reper al culturii românești”.
 
A urmat o inspirată prezentare power-point realizată de către domnișoara Ramona Costaș, elevă eminentă din clasa a XI-a B, secția Artă Sacră și Patrimoniu Cultural. În câteva slide-uri ea a reșit să suprindă elementele principale ale biografiei poetului de la Ipotești așezate lângă imagini cu adevărat sugestive. 





În continuare, domnișoarele Iustina Munteanu, Andreea Larisa Iacobiță, Ecaterina Dumitraș și Maria Băicănescu au intrepretat cântecele "Sara pe deal”, "Pe lângă plopii fără soț” și "Eminescu să ne judece”. În sala Centrului de Documentare și Informare  al Seminarului Teologic a răsunat apoi întrebarea retorică: ,"Judeca-ne-va oare Eminescu patriotismul și dragostea față de cultura românească la fel cum, vorba Apostolului Pavel, "sfinții vor judeca lumea”? 
 
Au mai recitat poezii de Eminescu și distinșii elevi Botezatu Alina și Podovei Petru.  Un moment cu totul deosebit a fost creat de către eleva Alupoaiei Teofana care a compus câteva versuri special pentru această zi, inspirându-se din structura poeziei "O mamă!”.  Le redăm aici, cu speranța că citirea lor va induce întrucâtva cititorilor ,,fiorul” ce i-a cuprins  astăzi în sală pe cei prezenți:  
 
O, Eminescu, dragă Eminescu, din negură de vremi...
Tăcut, misterios şi tainic la tine tu ne chemi.
Deasupra criptei negre, la al tău mormânt
Ne aplecăm cu toții, cu ochii în pămànt.
Te plânge o lume-ntreagă, te plânge un popor
Jelind, cu dor, se-ntreabă: "Cum?  Luceferii chiar mor?”
 
Tu pe noi ne "tulburi” cu versuri îngereşti,
Versuri încă-nalți în slăvile cereşti.
Ai colindat prin lume, ducând al nostru cânt
Şi lumea...ce nemiloasă lume, te-a-nchis într-un mormânt...
Dar geniul tău nu moare, el veşnic va trăi!
În lumea ast' a noastră, lumină tu vei fi!
 
Mai stau înca smerite în colț de Ipoteşti
Căsuța ta cea veche, cu doruri părinteşti...
Mai freamătă un codru, mai străluceşte un lac
Cu nuferii săi galbeni ce noastalgie-ți fac
Și peste tot sunt paşii, peste tot e versu'
Dar ce folos? În lume noast' de azi lipseşti tu, Eminescu!
 
În final, tânăra Ignat Maria Magdalena a interpretat magistral poezia "O, Rămâi!”, așezată cu multă  sensibilitate într-un florilegiu extraordinar de sunete muzicale. 


 
Organizatoarea acestui eveniment, domnișoara Patricia Calacan, ne-a transmis la final câteva cuvinte cu privire la motivația ce a stat în spatele acestui demers al ei.  "Am organizat această activitate  de dragul poeziei  în general, dar și de dragul de  recitării versurilor marelui  poet.  M-am bucurat când am văzut că mulți colegi au vrut să se implice în activitatea dedicată zilei poetului, asta dovedind  faptul că noi, elevii, vom duce mai departe frumusețea culturii române. Această cultură națională noi nădăjduim că o vom cinsti cum se cuvine și o vom îmbogăți după putința noastră. De asemenea, organizarea unui astfel de eveniment a constituit pentru mine și o provocare, un prilej de a ieși din cercul de confort și a-mi învinge frica de vorbire în public”.
 
Anușca Dumitru, bibliotecar și documentarist 
     al Seminarului Teologic Botoșani
 

 

 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
6

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
127

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
730

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...