A plecat la Domnul tatăl lui Mugur Călinescu. "Nici măcar nu a apucat să își reînhumeze fiul. Întreba în stânga și în dreapta ce se mai aude cu Mugurel"

Mihai Călinescu, tatăl eroului anticomunist Mugur Călinescu, va fi condus miercuri pe ultimul drum. Avea 83 de ani și nu a mai apucat să își vadă copilul îngropat din nou, spre odihnă veșnică. 

A plecat la Domnul tatăl lui Mugur Călinescu. "Nici măcar nu a apucat să își reînhumeze fiul. Întreba în stânga și în dreapta ce se mai aude cu Mugurel"

Mihai Călinescu, tatăl lui Mugur

În urmă cu un an, copleșit de durere lângă crucea fiului său, dar agățându-se de speranța că cei care i-au chinuit și omorât copilul vor da socoteală, tatăl lui Mugur Călinescu se mira doar că unul dintre anchetatorii Securității trăiește și astăzi nestingherit, probabil cu o pensie îndestulătoare și cu destule grade încât să se bucure și după moarte de cinste și onoruri. 

A trecut un an de când, în luna mai a anului trecut, osemintele lui Mugur au fost smulse pământului. A așteptat cu răbdare că afle adevărul despre fiul său, dar timpul, boala, chinul nu au avut milă de bietul părinte. Mihai Călinescu, tatăl eroului anticomunist Mugur Călinescu, va fi condus miercuri pe ultimul drum. Avea 83 de ani și nu a mai apucat să își vadă copilul îngropat din nou, spre odihnă veșnică. 



În urmă cu un an voia să afle ce s-a întâmplat cu fiul său. Își amintea cum îl luau pe Mugurel la anchete zile în șir, cum îl duceau la loc sigur, unde numai ei, securiștii, cunoșteau regulile. "Îl serveau cu o cafea şi era obligatoriu să o bea, iar de sus îl încălzeau nişte becuri. Stătea două ceasuri acolo. El nu bea cafea, dar acolo era în mod obligatoriu ca să bea cafeaua. Îi spuneau: trebuie neapărat să bei cafeaua ca să ne poţi răspunde. Asta tot timpul se întâmpla. Întâi îl chemau la două zile, iar apoi mai treptat, mai rar. Era anchetat pentru că el a avut curajul ăsta să facă … Şi nu numai într-un loc a scris. Acolo s-a întâmplat că l-au prins. Eu făceam serviciu la fabrica de confecţii şi când am mers, că stăm chiar lângă Prefectură, am văzut acolo toată miliţia. De acum radia peretele unde a scris el", spunea Mihai Călinescu în urmă cu un an, atunci când în Cimitirul Pacea avea loc deshumarea osemintelor fiului său.

Prof. Gheorghe Petrov, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, cel care a studiat ani în șir cazul lui Mugur Călinescu, a vorbit atunci despre ce s-a petrecut în urmă cu 37 de ani. "În 21 octombrie 1981 s-a deschis acel dosar de urmărire informativă, codificat cu denumirea de „Elevul”, acesta era numele conspirativ pentru el. A început o urmărire, s-a instalat în locuinţă tehnică operativă de ascultare, informatorii au fost instruiţi să supravegheze familia şi anturajul de prieteni, a fost pus în discuţia Consiliului Profesoral". Așa începea calvarul familiei. Elevul, obiectivul Securității, murea 4 ani mai târziu, în 13 februarie 1985, pe un pat de spital din Iaşi, cu diagnosticul leucemie. Peste trei luni ar fi împlinit 20 de ani...  

Deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu se petrecea anul trecut, la mijlocul lunii mai, la împlinirea unui an de la moartea Rodicăi Uncescu, mama lui Mugur. Iată că după încă un an trece la cele veșnice și tatăl, Mihai Călinescu.

Profesorul Gheorghe Petrov spera ca măcar tatăl să fie martor la aflarea adevărului. Un adevăr care însă pare tot mai îndepărtat pe zi ce trece. "Îmi pare rău, când am aflat că a murit tatăl lui Mugurel am avut un sentiment de decepție profundă, știam cât așteaptă rezultatul anchetei", marturiseste astăzi Gheorghe Petrov. "Sunt și eu curios, pentru că problema este tare serioasă. Tare mă tem să nu se treacă prea ușor peste ea. M-a nedumerit că a durat foarte mult până s-au identificat osemintele. Abia în noiembrie s-a certificat, prin proba ADN, că scheletul din groapă aparținea cu adevărat lui Mugurel Călinescu. Din mai până în noiembrie... exagerat de mult", adauga reprezentantul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului.

Deocamdată, dosarul lui Mugur se află la Parchetul Militar de la Iași, iar încadrarea juridică – pe dosar – este de crimă împotriva umanității. "Deocamdată nu privesc o anume persoană, cercetarea se face in rem, asupra faptei. Noi ne-am făcut datoria, Institutul nu putea face mai mult decât să sesizeze un abuz, o crimă, iar organele îndrituite trebuie să facă dreptate și să aplice legea, în cazul nostru Parchetul, care trebuie să investigheze și să hotărască: clasează, dă neînceperea urmăririr penale, stabilește vinovății, trimite dosarul sau nu către o instanță de judecată", spune prof. Gheorghe Petrov.

E trist că nici mama, nici tatăl lui Mugurel nu au apucat să afle rezultatul anchetei. "Știu că tatăl lui se interesa foarte mult, întreba în stânga și în dreapta ce se mai aude cu Mugurel. Nici măcar nu a apucat să îl vadă din nou în groapă, să îl reînhumeze. Osemintele lui Mugur vor fi eliberate atunci când se va da o soluție de către procurori, în dosarul deschis. Iar noi nu mai putem face nimic. Am dat dovezile de care am dispus, am indicat martorii care mai sunt în viață. Menirea Institutului este de a sesiza. Nu putem face anchetă penală", spune prof. Gheorghe Petrov, întristat de vestea morții lui Mihai Călinescu.

Miercuri, tatăl lui Mugur Călinescu va fi condus pe ultimul drum. Moartea lui nu va putea opri, însă, o anchetă de la care se așteaptă multe răspunsuri. 


În urmă cu o săptămână, pe 28 mai, Mugur Călinescu ar fi împlinit 53 de ani. Nu a trăit nici 20 din ei! Citeste IN MEMORIAM Mugur Călinescu: Condamnați la neuitare!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

astăzi, 09:11
322

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
823

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4828

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...