Comision record stabilit la intermedierea vânzării celui mai valoros activ scos la licitaţie în Botoşani

Cel mai mare comision stabilit pentru efectuarea unei tranzacţii imobiliare din Botoşani ar îmbogăţi orice botoşănean. În cadrul celui mai valoros activ scos la vânzare din Botoşani s-a stabilit acordarea unui comision de 2% din valoarea de valorificare persoanei fizice sau juridice care intermediază tranzacţia. 

Comision record stabilit la intermedierea vânzării celui mai valoros activ scos la licitaţie în Botoşani

Comisionul a fost stabilit în cadrul strategiei de valorificare a singurului mall din municipiul Botoşani. Cum clădirea este evaluată la peste 8 milioane de euro, comisionul depăşeşte 160.000 de euro. Reprezentanţii complexului comercial au contestat măsura în instanţă menţionând că strategia de valorificare a fost gândită şi concepută ca fiind o procedură de lichidare, nu de restructurare şi de continuare a activităţii, fiind astfel încălcate prevederile legale ce precizează că, în urma confirmării unui plan de reorganizare, debitorul își conduce activitatea în conformitate cu planul confirmat, iar devansarea valorificării contravine termenului stabilit prin planul de reorganizare și, de asemenea, compromite șansele de obținere a sumei previzionate din transferul afacerii. 

Așadar, prin devansarea vânzării, societatea debitoare nu se mai regăsește în procedura insolvenței (colectivă și concursuală), ci într-o veritabilă executare silită imobiliară ocultă.

Creditorul principal al complexului comercial, Banca Transilvania, a formulat întâmpinare în cadrul procesului susţinând că, deși sarcina valorificării bunurilor aparține exclusiv practicianului în insolvență, nimic nu împiedică stabilirea cu acordul creditorilor a unei modalități eficiente și avantajoase de promovare a activelor societății debitoare, cu ajutorul unor terțe persoane. 

Așadar, apelarea la serviciile unui terț pentru promovare/identificare clienți, nu echivalează cu delegarea atribuțiilor administratorului judiciar și nici nu înseamnă că administratorul judiciar nu va mai întreprinde demersuri în vederea expunerii pe piață a activului, iar, în al doilea rând, onorariul de 2% urmează a fi achitat din prețul obținut din valorificarea activului, deci din sumele care potrivit normelor speciale ale legii insolvenței, ar urma ordinea de distribuire prevăzută de disp. art. 159 alin. 1 din lege, deci s-ar cuveni creditorului garantat, iar Banca Transilvania - creditorul garantat - a fost de acord cu această cheltuială.

În al treilea rând, a arătat că, lecturând regulamentul de vânzare propus de creditorul bancar și aprobat în ședința adunării creditorilor antemenționată, a regăsit posibilitatea ca promovarea activelor să se facă și prin intermediul unor terți - cu titlu de exemplu fiind indicate agențiile imobiliare - în schimbul unui comision de promovare cuprins între 1%- 2% din valoarea bunului.

Așadar, prin aprobarea regulamentului de vânzare creditorii au aprobat implicit și posibilitatea ca promovarea vânzării activului Complex Comercial Uvertura City Mall să se facă prin intermediul unor terți, cu plata unui comision în cuantum maxim de 2% din valoarea bunului.

În primă instanţă, judecătorii au respins contestaţia formulată de reprezentanţii mall-ului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
282

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5336

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
210

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...