Angajator din Botoşani, după majorarea salariului minim: Majorarea salariilor fără o consultare a mediului economic, o greşeală extraordinară!

Oamenii de afaceri locali nu privesc cu ochi buni majorarea salariului minim impusă de Guvern, în condiţiile în care nu au fost consultaţi. Cel mai mare impact va fi în zona lohn, domeniul cu cei mai mulţi angajaţi din judeţul Botoşani. 

Angajator din Botoşani, după majorarea salariului minim: Majorarea salariilor fără o consultare a mediului economic, o greşeală extraordinară!

Valeriu Iftime, acţionar al grupului de firme Elsaco, al X-lea cel mai mare angajator din Botoşani, cu 325 de salariaţi, a caracterizat măsura Guvernului drept o "prostie tipic românească". Acesta a criticat modul cum a fost făcută, fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri. Omul de afaceri a menţionat că vor fi reacţii din partea mediului economic, în sensul în care unii investitori se vor retrage. 

Pe de altă parte, pentru firmele sale, acesta a spus că este un caz fericit, menţionând că era în căutarea unei soluţii pentru creşterea salarială pentru a stopa emigrarea forţei de muncă şi pentru a rentabiliza managementul. Acesta a dat exemplul unui şantier deschis în Belgia de către o firmă din grupul Elsaco, unde s-a lovit de o situaţie paradoxală. A dus oameni din ţară în Belgia şi, după terminarea lucrărilor, aceştia nu voiau să se mai întoarcă pentru că acolo erau plătiţi cu 1700 de euro, faţă de 1700 de lei, cât primeau la Botoşani. 

"Guvernul nu poate impune, este o prostie pur românească. Vor fi reacţii, o parte se vor retrage. Botoşaniul va fi cu atât mai afectat, noi vindeam până acum forţă de muncă şi dacă asta se scumpeşte, altceva nu avem. Infrastructură rutieră zero, aeroport nu. Cele mai afectate sunt firmele lohn, unde va fi un dezastru. Salariile la ei sunt în proporţie de 80% din afaceri şi ca să mărească o parte din oameni vor trebui să plece acasă. Majorarea salariilor fără o consultare a mediului economic este o greşeală extraordinară. La mine este un caz fericit chiar, aş putea spune. Privesc ca un rău necesar, la prima vedere nu-mi convine, însă dacă nu era acest moment istoric, nu cred că aş fi făcut-o. Trebuia o revoluţie salarială pentru că pleacă oamenii din România şi în al doilea rând aduce o rentabilitate la nivel de management", a declarat Valeriu Iftime. 

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1.50 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată săptămâna trecută. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.

"Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%. Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa", informează un comunicat al Guvernului

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În stare gravă, după un accident stupid. Victima a fost transferată la Iași!

Luni, 23 Aprilie 2018
783

Victima, în vârstă de 46 de ani, din Bălușeni, s-a dus duminică pe câmp de unde s-a întors seara, cu căruța. Pe drum, roata căruței a trecut peste o denivelare, moment ...

În "misiune", alături de pompierii botoșăneni: 800 de botoșăneni au intrat în caravana SMURD "Fii pregatit!" FOTO

Luni, 23 Aprilie 2018
161

Exista situatii limita in care cateva secunde pot schimba totul! Pentru astfel de momente, aproape 800 de botoșaneni au dorit să se pregătească si au participat, in perioada 21 - 23 aprilie, ...

Sportivi din Botoșani, medaliați la Campionatul Balkanic de Karate Unificat! FOTO

Luni, 23 Aprilie 2018
579

În perioada 20- 22 aprilie, s-a desfășurat la Târgoviste ediția I a Campionatului Balkanic de Karate Unificat, competiție organizată de Federația Română de Karate W....