"Sistemul feroviar al judetului trebuie total reabilitat, fiind dupa parerea unul dintre cele mai nefunctionale din tara"

Multa lume crede ca Botosaniul nu are potential de dezvoltare evident, eu zic ca nu e adevarat. Potentialul exista, dar in zona noastra, ce este mai "saraca", sa zicem, in resurse si ramuri ale economiei, trebuie sa ne uitam atent si sa analizam care sunt optiunile noastre specifice orasului, propice dezvoltarii durabile.

Sper ca dupa ce termin facultatea sa am motive sa ma intorc in orasul natal, unde sa prosper si sa contribui si eu cu cat pot la dezvoltarea pe viitor.

Din ce am invatat pana acum, stiu ca lucrul cel mai important pentru dezvoltarea unui oras/zone este infrastructura. Este esentiala, si nu numai in cadrul orasului si imprejurimi, ci in tot judetul pentru a permite polarizarea maselor de populatie, resurse si informatii. In acest sens, Botosaniul are un potential imens, putand fi un centru important pentru Moldova de nord. Am inteles ca recent se va investi pentru a reabilita drumurile din judet si din Suceava. Foarte bine, dar aceste reabilitari trebuie facute in timp util si nu numai intre Botosani si Suceava. Ar trebui cel putin drumuri principale practicabile intre Botosani si Dorohoi, Darabani, Stanca Costesti (foarte important ca punct de granita) si Frumusica (ca artera principala catre Tg. Frumos si Iasi). Asta nu inseamna ca drumurile secundare trebuie neglijate, ba din contra, tinand cont ca tot mai multi oameni din mediu rural decid sa se stabileasca la oras. Pe de alta parte, sistemul feroviar al judetului trebuie total reabilitat, fiind dupa parerea unul dintre cele mai nefunctionale din tara. Este inacceptabil ca locomotivele sa nu poate atinge viteze maxime din cauza sinelor deteriorate si sa faci o ora si jumatate de la Suceava la Botosani. Reabilitarea totala este necesara, iar foste noduri feroviare relansate, fie ele si in afara judetului. Aici se poate coopera cu judetele invecinate.

Principalul punct de potential pentru dezvoltare al judetului este agricultura, zona fiind a treia din tara din punctul de vedere al potentialului agricol din cauza pamantului fertil si a climei. Nu e nici o rusine sa fii agricultor, ba din contra, cand in zilele noastre se pune accent pe mancarea sanatoasa si naturala. Infiintarea si investirea in zone de cultivare a cerealelor si legumelor, a viticulturilor si pomiculturilor, ar pune in valoare un sector important al economiei cu profituri imense pentru Botosani ca oras. Chiar si micii producatori pot castiga aici prin formarea de asociatii cu pamanturi de minimum 10 hectare, in care sa predomine cooperarea si implementarea unei mecanizari eficiente a proceselor agriculturale. De aici, ar fi fireasca reabilitarea unor fabrici din zona industriala pentru a gazdui puncte de prelucrare a cerealelor, strugurilor si a fructelor, dand astfel un start industriei alimentare. In acest sens, se pot, de asemenea, atrage producatorii existenti (Bunna, Five Continents, Carmangeria Popa etc) pentru a-si infiinta sedii de producere si prelucrare a alimentelor, actiune cu mari beneficii pentru supermarketurile si magazinele din oras. De asemenea, reinvierea industriei confectiilor si tricotajelor, nu ar strica si infiintarea unei fabrici de materiale de constructii, partea de nord a judetului fiind bogata in nisipuri cuartoase si balast.

Cu o referire mai exacta asupra orasului in sine, sunt de parere ca politica de dezvoltare are multe puncte ce trebuie imbunatatite. Ca sa trec la alt punct, potentialul turistic natural al judetului este extrem de limitat, in schimb cel antropic si cultural este imens dar nu este valorificat.

Toate personalitatile nascute aici, casele memoriale, rezidente, cladiri vechi si zone cu importanta istorica, toate ar trebui restaurate, administrate cum trebuie si relansate in circuitul turistic. Multa lume considera Botosaniul un oras "uratel", asta din cauza ca arhitectura nu este unitara nicaieri. In occident exista legi care nu permit oamenilor sa construiasca dupa propriul plac ci tinand cont de specificul zonei si contribuind la unitatea arhitecturala, mai cu deosebire in zonele istorice, ca centrul vechi al orasului. Conservarea cladirilor vechi si abolirea griului este esentiala in acest sens.

Ca un punct pozitiv, recent, tot mai multe supermarketuri se deschid la noi in oras, aratand ca botosanenii au putere de cumparare, in ciuda crizei. In acest sens, producatorii mici ar trebui sustinuti si promovati ca si competitori pentru firmele mari. Astfel economia si produsele locale ar avea de castigat.

Viata culturala in Botosani este destul de saraca si totusi avem multe posibilitati de creare si promovare de activitati culturale. Locuind de cateva luni in Cluj-Napoca, am observat ca orice activitate culturala, oricat de nesemnificativa si de simpla, este promovata ca o activitate culturala de calitate. Teatrele, muzeele, bibliotecile si concertele locale au nevoie de imbunatatiri si promovari masive pentru a atrage tinerii. Orice activitate interactiva conteaza. In afara de acestea, pot fi organizate multe activitati cu caracter ecologic, artistic si social finantate de administratia locala: festivaluri, concerte, march-uri etc.

Aceste propuneri ale mele vin pe langa lucrurile normale ce ar trebui gasite intr-un oras: strazi practicabile si curate, cat mai multe spatii verzi, fara caini si violente pe strada, institutii publice competente si o imagine predominant pozitiva. In Botosani aceste lucruri sunt la inceput, dar cu ajutorul administratiei locale si a cetatenilor, lucrurile se pot imbunatati cu adevarat, si prin implementarea unor proiecte indraznete putem face din oraselul nostru un loc in care traiesti cu placere si un loc prosper la care te gandesti cu drag cand te intorci acasa.

(Anghelache Oana Elena, studenta in anul I la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca)


Nota Redactiei: Campania "Botosaniul in care vreau sa traiesc" are drept scop promovarea ideilor si sustinerea lor in vederea implementarii unor noi viziuni asupra orasului in care traim, viziuni pe care le dorim a fi constructive si aplicabile in viitorul apropiat sau mai indepartat. Din acest motiv, rugam insistent sa comentati cu decenta materialele publicate in cadrul acestei campanii, evitand in acest sens vendetele politice, mai ales ca aprecierile dumneavoastra ii vor ajuta pe organizatori sa stabileasca premiile campaniei, pe data de 23 aprilie! 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...