VINEREA MARE A CULTURII BOTOSANENE

VINEREA MARE A CULTURII BOTOSANENE

 Atelierul de Teatru al Colegiului National Mihai Eminescu, coordonat de Lenus Teodora Moraru  

Zi culturala de exceptie pentru Botosani! Evenimente de calibru national, personalitati de marca, toate concentrate intr-o zi care ar putea deveni, din acest punct de vedere, Vinerea Mare a culturii botosanene.

LA ora 17.00, in sala de marmura a Teatrului Mihai Eminescu are loc o intalnire cu Matei Visniec, in cadrul unui colocviu, ocazie cu care dramaturgul isi va lansa ultimele carti. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet, pe www.live.botosani.ro

La ora 19.00, in prezenta autorului, artistii de la Colegiul National Mihai Eminescu vor prezenta piesa Buzunarul cu paine, regizata de Lenus Teodora Moraru.

Matei Visniec pare sa le fi purtat noroc tinerilor artisti, ultimul succes de renume fiind inregistrat in luna august, la Festivalul de teatru IDEO IDEIS din Alexandria, unde Trupa Atelierul de teatru de la Colegiul botosanean, care a prezentat spectacolul Scoala lui Gufi, dupa un text de Matei Visniec, a obtinut premiile pentru regie, scenografie si coloana sonora, dar si pentru cel mai bun spectacol din concurs, in fata unui juriu prezidat de Marcel Iures.

Matei Visniec este nascut la Radauti, in judetul Suceava, insa de ani buni traieste in Franta. Scriitor de notorietate internationala, este unul dintre cei mai jucati dramaturgi din lume.

Tot astazi, de la ora 18.30, debuteaza Zilele George Enescu la Filarmonica de Stat Botosani, de asemenea, evenimentul fiind transmis de www.live.botosani.ro.

Concertul de deschidere, care va oferi melomanilor pagini muzicale din George Enescu, dar si L. van Beethoven, are loc sub bagheta dirijorala a japonezului KOICHIRO KANNO. Solisti: ALEXANDRU TOMESCU, vioara, RAZVAN SUMA, violoncel, HORIA MIHAIL, pian.

Dorinta organizatorilor a fost aceea de a da satisfactie cat mai multor categorii de auditori pentru ca, fara sufletul deschis si cald al iubitorului de arta, sufletul marii muzici s-ar pierde in neant zadarnic, a precizat Ioan Turcanu, consultantul artistic al Filarmonicii Botosani.

Alexandru Tomescu si minunea Stradivarius

Zilele George Enescu, care urmeaza sa se desfasoare la Botosani in perioada 26 – 28 septembrie, stau sub semnul Stradivarius. Dincolo de numeroasele personalitati care vor urca pe scena Filarmonicii botosanene, prezenta tanarului Alexandru Tomescu, un apropiat al Botosanilor prin implicarea in Masterclass-ul organizat ani la rand la initiativa lui Mihai Malaimare, ofera o nota de noblete muzicala si de tinuta artistica aparte.

In urma cu exact un an, violonistul Alexandru Tomescu a castigat concursul pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu, dobandind astfel dreptul de a canta pe acest instrument de exceptie pentru o perioada de 5 ani. Alexandru Tomescu este, dupa cum remarca si Ioan Turcanu, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Botosani, unul dintre exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti.

Provenind dintr-o familie de muzicieni, Alexandru Tomescu studiaza vioara mai intai cu mama sa, Mihaela Tomescu, iar la 13 ani intra in clasa maestrului Stefan Gheorghiu. Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti isi continua studiile in SUA si in Elvetia, sub indrumarea profesorilor Eduard Schmieder si Tibor Varga. Castiga primul concurs la numai 8 ani, iar la 9 ani debuteaza ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanta si efectueaza primul turneu in strainatate, in Germania si Austria.

De atunci, a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari. Preocuparea sa pentru muzica de camera il determina ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma, sa formeze Romanian Piano Trio.

www.stiri.botosani.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DOROHOI - 100 de ani de la Marea Unire

Miercuri, 18 Iulie 2018
210

1916-1917-1918 au fost printre cei mai dificili ani din istoria oraşului Dorohoi în contextul în care întreaga societate românească se confrunta cu nenumărate greutăţi cau...

Șofer căutat de Poliție: Nu a oprit mașina după ce a lovit, în viteză, o bătrână!

Miercuri, 18 Iulie 2018
466

Un apel la 112 anunța că un șofer a rănit o femeie, după care mașina și-a continuat drumul. Cea care a sunat, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Cristești, a spus că autoturism...

Petre Daea: Condițiile meteorologice nefavorabile au generat pierderi extraordinare la culturile de rapiță

Miercuri, 18 Iulie 2018
196

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune, într-un mesaj video postat miercuri pe Facebook, că fenomenele meteorologice nefavorabile și grindina au generat pierderi "extraordinare de producție" pent...