Resfinţirea Bisericii din parohia Vorona-Centru, o zi a împlinirii

Resfinţirea Bisericii din parohia Vorona-Centru, o zi a împlinirii
Sute de credincioşi au participat duminică la resfinţirea Bisericii "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoşani. Sfântul lăcaş a fost ridicat după 1990, iar în ultimii ani a suferit mai multe lucrări de extindere şi de înfrumuseţare.

Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" a îmbrăcat straie de sărbătoare duminică, primind veşmântul resfinţirii. De dimineaţă, soborul de preoţi şi diaconi, alături de copiii îmbrăcaţi în straie populare şi de credincioşi l-au întâmpinat în poarta curţii parohiale pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Slujba de resfinţire a început, după rânduială, în faţa sfântului lăcaş, care a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu Aghiazmă. Ploaia nu i-a împiedicat pe oameni să asculte slujba şi se roage atât pentru cei vii cât şi pentru cei adormiţi, atunci când s-au rostit ecteniile rânduite. Slujba a continuat în biserica ocrotită de Sf. Împ. Constantin şi Elena. După târnosirea sfintei mese, a fost sfinţită pictura în tehnica frescă. Credincioşii prezenţi în lăcaşul de închinăciune au fost stropiţi cu Aghiazmă iar la final au fost îndemnaţi de pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, ca atunci când trec prin faţa sfântului jertfelnic să se închine cu evlavie şi să se roage cu evlavie.

Distincţii de vrednicie din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan

Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghii, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi pe un podium amenajat lângă biserică. Pe lângă membrii Consiliului parohial, la slujbă a mai participat stavrofora Teofana, stareţa Mănăstirii Vorona din judeţul Botoşani, primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan, precum şi alţi invitaţi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi şi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a rostit la sfârşitul slujbei o rugăciune de dezlegare.

Părintele paroh Cristian Ştefan a citit Hrisovul de resfinţire în care a amintit faptul că Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din Vorona-Centru a fost ridicată după 1990 la iniţiativa unui grup de credincioşi, la iniţiativa epitropului Dumitru Siminiceanu.

Părintele protopop Lucian Leonte a citit apoi textul Distinției de Vrednicie prin care Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a conferit părintelui paroh Cristian Ștefan rangul de iconom stavrofor.

Domnul Cornel Şfaiţer a primit Crucea Moldavă, primarul Comunei Vorona, Aurel Ştefan, şi alte persoane care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor la Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" au primit distincţii de vrednicie."Aceste momente ne unesc, ne îmbărbătează şi ne dau forţă"

A urmat cuvântul părintelui paroh Cristian Ștefan, care a apreciat faptul că ziua frumoasă nu ar fi fost posibilă fără "anii frumoşi dinainte". "Mulţumesc tuturor pentru toată dragostea, pentru tot sprijinul şi încrederea pe car au arătat-o. Mulţumesc Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru grija şi sfaturile pe care ni le-a dat. Mulţumesc de asemenea părintelui protopop Lucian Leonte, maicii stareţe Teofana Scântei şi întregii obşti a Mănăstirii Vorona pentru sprijinul şi pentru rugăciunile pe care le simţim în viaţa de zi cu zi. Mulţumim tuturor celor care au contribuit pentru ca această zi să fie una a împlinirii", a spus pr. paroh Cristian Ştefan.Primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan, şi-a exprimat bucuria de a fi părtaş la sărbătoarea parohiei Vorona-Centru. "Să dea Dumnezeu cât mai multe astfel de momente în comuna noastră. Aceste momente ne unesc, ne îmbărbătează şi ne dau forţă să înfruntăm viaţa cu mai mult spor. Mulţumesc tuturor celor care au sprijinit construirea bisericii, extinderea ei şi pregătirea pentru un astfel de moment", a afirmat primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan.

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a ţinut un cuvânt de învăţătură la finalul căruia a felicitat pe toţi cei care au sprijinit lucrările de reconsolidare și înfrumusețare a sfântului lăcaş retârnosit.


"Am rămas impresionat de frumuseţea acestei biserici"Credincioşii care au venit la sărbătoarea parohiei Vorona-Centru au trecut prin sfântul altar şi au mărturisit faptul că au primit de la Dumnezeu har, linişte şi pace sufletească. "Mă bucur că am ajuns la această resfinţire de biserică, prin mila şi ajutorul lui Dumnezeu, care le rânduieşte pe toate. Am rămas impresionat de frumuseţea acestei biserici, atât exterioară cât şi interioară. Am fost emoţionat când am trecut prin faţa sfintei mese. M-am rugat pentru sănătarea familiei mele şi pentru reuşită la examene, mai ales că anul acesta voi susţine Bacalaureatul", ne-a mărturisit Andrei Radu, din Iaşi. "Vin mereu la biserică şi astăzi cu atât mai mult, la sfinţirea acestui sfânt lăcaş. Am venit însoţită de nepoata şi fiica mea şi ne bucurăm. Am ajutat în funcţie de posibilităţi la înfrumuseţarea bisericii din parohia noastră", a declarat Maria Ciobanu din Vorona-Centru.
 
(Constantin Ciofu)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără rănită într-un accident rutier la Flămânzi

astăzi, 10:08
240

Un accident rutier soldat cu o victimă s-a produs, luni dimineață, în orașul Flămânzi, în apropiere de Liceul „Nicoale Bălcescu”.Potrivit anchetatorilor, î...

Mihaela Huncă, deputat Pro România: „Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor”

astăzi, 09:20
103

Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor. Oraşul arată ca după bombardament, tramvaiele deraiază de câţiva ani de zile, iar de la P...

Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Liberalii recurg la orice tertipuri pentru a nu dubla alocațiile copiilor din România, așa cum a prevăzut PSD, inclusiv copy-paste!”

astăzi, 08:50
82

Parlamentarul social-democrat botoșănean Răzvan Rotaru a declarat astăzi că este oripilat de faptul că liberalii folosesc tehnici de manipulare pentru a nu dubla alocațiile.  „St...