Prof. AUREL DORCU: Filarmonica Botosani - institutie culturala de prestigiu - VIDEO

Prof. AUREL DORCU: Filarmonica Botosani - institutie culturala de prestigiu - VIDEO

 FILARMONICA DE STAT BOTOSANI  

Viata culturala a orasului nostru a fost mereu elevata in trecut, contribuind in acest sens si marile personalitati care au plecat in lume din aceste locuri: Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian, Onicescu. Exemplul si prestigiul lor au stimulat energiile creatoare. Institutii culturale importante din orasul Botosani au o vechime si o activitate meritorie de aproape doua secole. Liceul A.T.Laurian creat in 1859, in primul an de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, in Principatele Unite, s-a situat mereu in randul celor mai importante licee din Moldova de Nord. Liceul va sarbatori anul acesta 150 de ani de existenta. Anul anterior, Teatrul Mihai Eminescu a organizat manifestari festive la implinirea a 170 de ani de activitate teatrala in Botosani.

Viata culturala s-a imbogatit in urma cu mai bine de 60 de ani prin crearea Filarmonicii Botosani. S-a datorat stradaniei si pasiunii pentru frumosul artistic, pentru muzica, a unui grup select de muzicieni in jurul distinsului om de cultura Max Weber. Opera lor a fost si a ramas o binefacere spirituala pentru noi. Daca nu ar fi avut loc atunci, nu stiu daca s-ar mai fi produs candva, pentru ca multe orase insemnate din Moldova, unele poate mai civilizate decat noi, nu se bucura de prezenta unei filarmonici. Din nou confirmarea dictonului "Omul sfinteste locul"!

Cantul frumos, sensibil, nobil pe care ni-l ofera de decenii Filarmonica ne sensibilizeaza fiinta, ne face mai buni, mai prietenosi, mai umani. Oameni in adevaratul sens al cuvantului. Nu e posibil ca dupa ce ascultam muzica de Mozart sa nu fim luminosi spiritual, mai aproape de natura, de primavara. Sostakovici numea muzica lui Mozart "o primavara eterna a muzicii". Muzica lui Bach ne apropie de viata spirituala caracterizata prin profunzime de gand si sentiment, ne poarta parca spre inaltimile spiritului, spre stele. Ascultand muzica lui Beethoven, energiile noastre clocotesc parca sub ecoul maretiei si al cantului sau navalnic, care ne urmareste continuu. Cata visare, cata poezie, cat dor de invaluire, ca ecoul unei nestemate de Eminescu!

Impresia produsa de muzica este si mai mare pentru tineri, dat fiind sensibilitatea lor sporita. Imbucurator este faptul ca in ultimii ani majoritatea iubitorilor de frumos din sala Filarmonicii sunt tineri.

Programele de concert ale Filarmonicii abordeaza toate genurile muzicale: muzica simfonica, concertele instrumentale, muzica vocal-instrumentala si muzica de camera.

Uneori Filarmonica a invitat sau a primit vizita unor muzicieni de prestigiu din tara si de peste hotare. Dirijorii: Antonin Ciolan, Mihai Brediceanu, Iosif Conta, Ion Baciu. Muzicieni interpreti talentati: Ion Voicu, Stefan Ruha, Valentin si Stefan Gheorghiu, Dan Grigore, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, Boris Cazacu, Aurelian Ioan Popa, Ivan Roncea.

Programele de concert ale Filarmonicii ne-au oferit si lucrari de o valoare exceptionala: Concertul pentru doua viori, de Bach, Simfonia a XI-a si Cvartetele, de Beethoven, Simfonia a III-a cu orga de Saint Saens, Simfonia a IX-a "Din lumea noua", de Dvorak, Carmina Burana, de Carl Orff, celebrele Concerte pentru vioara si orchestra de Beethoven, Brahms, Ceaikovschi, Mendelson, Sibelius, concertele exceptionale pentru pian si orchestra de Beethoven, Brams, Ceaikovski, Rahmaninov, concertele pentru violoncel si orchestra de Haydn, Schumann, Dvorak.

Bucuriile muzicii oferite de Filarmonica se datoreaza colectivului de muzicieni profesionisti pe care ii caracterizeaza talentul, seriozitatea si pasiunea.

Emil Cioran, fin cunoscator al muzicii, spunea ca Dumnezeu datoreaza mult lui Bach. Se referea la faptul ca muzica compozitorului, prin profunzimea si inaltimea sa de gand si sentiment, creeaza atmosfera proprie rugaciunii si meditatiei. Pentru mine, prieten constant al Filarmonicii de la infiintarea ei, muzica buna reprezinta cel mai minunat dar pe care creatorul ni l-a lasat noua, oamenilor, impreuna cu credinta.

Contributia cantului Filarmonicii convinge in acest sens.    
 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alertă: O botoșăneancă a dispărut de acasă împreună cu copilul ei de 4 ani!

astăzi, 13:41
134

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 49 de ani, din comuna Hudești, care a părăsit domiciliul în data de 22 aprilie 2024, împreună cu fiul...

Care este starea lui Benzar, fotbalistul rănit grav la meciul cu Dinamo: ”Greu de crezut că-l mai putem folosi în etapele următoare!”

astăzi, 13:15
386

FC Botoșani a învins Dinamo, 2-1, într-un meci plin de evenimente. Au fost de toate: un autogol, un penalty ratat, un antrenor eliminat, un fotbalist trimis la cabine și un altul care a ...

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
37

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...