IPJ a tras linie: 12 incidente electorale în județ, dintre care cinci penale

IPJ a tras linie: 12 incidente electorale în județ, dintre care cinci penale

Nu mai puțin de 11 incidente electorale au fost constatate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, pe parcursul zilei de duminică, în contextul alegerilor locale. Alte două sunt în curs de verificare. Au fost semnalate 30 de evenimente ca facând parte, posibil, din sfera unor abateri de natură electorală, dintre care 17 nu s-au confirmat, iar în cinci situații au fost întocmite dosare penale, potrivit unui raport al instituției.

Este vorba despre dosarul de distrugere înregistrat în comuna Călărași, privind vandalizarea autoturismelor unui candidat la Consiliul Județean, dosarul de fraudă la vot întocmit la Tudora, privind un bărbat care a votat de două ori la secții diferite, dar și un dosar înregistrat în comuna Cristești, pentru fals și uz de fals, în speța unei solicitări a urnei mobile pentru persoane fictive, despre care IPJ a raportat în jurul orei 17:00. Între timp, s-a mai declanșat o anchetă, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului de vot, constând în aceea că președinta unei secții de votare s-ar fi deplasat cu urna mobilă la o persoană care solicitase să-și exercite dreptul la vot în acest mod, fără a fi insoțită de un cadru MAI.

„În două cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.200 de lei pentru provocare de scandal și comercializarea băuturilor alcoolice în perimetrul secției de votare. Șase contravenții sunt în total”, arată Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

La nivelul întregului județ, circa 700 de efective au asigurat derularea în condiții normale a alegerilor locale. Dispozitivul zilnic a fost suplimentat cu efective pentru a preveni eventuale fraude electorale, mergând pe principiul situației operative înregistrate în perioada campaniei electorale. De asemenea, au fost constituite 25 de echipe de cercetare, dar și echipe de rezervă, pregătite să intervină pentru combaterea oricăror fapte care contravin legii.

 

Spune-ne opinia ta