Soluții de economie circulară în Botoșani. CMCDR din zona Rediu, cheia pentru salvarea a milioane de lei anual din bugetul local (foto-video)

Soluții de economie circulară în Botoșani. CMCDR din zona Rediu, cheia pentru salvarea a milioane de lei anual din bugetul local (foto-video)

Municipalitatea a implementat soluții pentru valorificarea deșeurilor reciclabile din Botoșani, în vederea economisirii bugetului local, prin administrarea unitară, de Direcția de Edilitare a Primăriei, a depozitului neconform închis și a Centrului Municipal pentru Colectarea Deșeurilor Reciclabile (CMCDR) din zona Rediu.

Astfel, potrivit celor prezentate de către specialiștii Primăriei și de către primarul orașului, anual s-ar putea salva, estimativ, 3,2 milioane de lei. Acești bani vor fi direcționați spre secțiunea de dezvoltare a infrastructurii colectării selective a deșeurilor, precum și pentru lucrările de închidere a spațiilor de stocare temporară începand cu anul 2021.

Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) este parteneră în procedura de valorificare a deșeurilor biologice, eliberând cimitirele, aleile și parcurile din municipiul Botoșani de resturi vegetale, ramuri de copac, care ajung să fie transformate în compost și, ulterior, utilizate în forma finală ca îngrășământ pentru aceleași spații verzi.

Mai mult, prin implementarea unor proiecte demarate în anul 2019, prin intermediul CMCDR din zona Rediu, se pune la dispoziție infrastructura necesară primirii deșeurilor reciclabile generate de instituțiile publice și agenții economici din Botoșani, în conformitate cu obligațiile de mediu impuse prin legislația specifică. Mai exact, municipalitatea trebuie să asigure devierea depunerii a 60% dintre deșeurile produse pe raza localității, în condițiile în care anul trecut s-a reușit, prin Urban Serv, numai 0,4%, iar în acest an se speră la un procent de 10%.

Primarul municipiului, Cătălin Flutur, a subliniat că sarcina revenea în mod normal Urban Serv, însă modul în care societatea de salubrizare și-a gestionat îndatoririle până în prezent a determinat autoritățile locale să găsească alte pârghii pentru îmbunătățirea calității mediului și economie.

„Este un lucru absolut extraordinar, care s-a întâmplat în Botoșani. Indiferent de contrele din Consiliul Local, indiferent de ceea ce gândește actuala majoritate de acolo, noi am mers înainte și spunem că ne-am făcut treaba, am făcut ceea ce trebuie. Specialiștii din Primărie, Direcția Edilitară și cei de la DSPSA s-au implicat, este o zonă foarte complexă, dar care rezolvă o multitudine de probleme ridicate în timp de incompetența de care au dat dovadă unii în a administra. Operatorul nostru, Urban Serv, a operat defectuos și ne-a creat o problemă foarte mare, intuită de toți cei care ne puteau controla și ne puteau stabili niște ținte. Nimeni nu s-a gândit la ce obligații avem. Am rămas cu patru tipuri de deșeuri pe care nu știam cum să le mai administrăm: verzi, în cantități considerabile, cele din construcții, cele voluminoase și cele textile. Când am făcut acest CMCDR, am rezolvat aproape 100% dintre problemele ridicate”, a spus Cătălin Flutur, în timpul unei conferințe de presă susținute la fața locului.

În anul 2019, Primăria a achiziționat una dintre cele mai inteligente tehnologii pentru compostare urbană a deșeurilor verzi, fiind vorba despre GORE Cover, controlată prin calculator, o investiție de 281.899 de lei, adică peste 58 de mii de euro, dar și un utilaj multifuncțional, care execută lucrări de separare, încărcare, descărcare, cernerea compostului, omogenizarea solului fertilizat, mașinărie în valoare de 365.324 de lei, adică peste 76 de mii de euro. La acestea, se adaugă un tocător de crengi profesional, care poate prelucra până la 1000 de tone pe an.

Pentru anul acesta, se mai dorește achizionarea unei prese multi-compactoare cu sistem mobil de sortare, în valoare de peste 115.000 de lei fără TVA și containere de 4, de 7 și de 10 metri cubi pentru voluminoase și deșeuri din construcții.

Compostul va fi integrat în întreținerea spațiilor verzi din municipiul Botoșani, o procedură tipică economiei circulare, care va face posibilă salvarea a circa 500.000 de lei anual din bugetul local.

În plus, edilul susține că posibilitățile de investire în calitatea mediului și de economisire se înmulțesc.

„Avem posibilitatea să investim mai mult în această zonă. Județul Botoșani este într-un proiect cu fonduri europene, de aproximativ 28 de miloane de euro. Dacă ne înțelegem cu cei de la Consiliul Județean și cu cei de la Ministerul Mediului, ar putea veni circa 14 milioane de euro la noi în municipiu. Acest depozit este închis tot cu fonduri europene. Avem obligații foarte multe și pe această zonă, dar arată foarte bine și am rezolvat toate problemele ridicate de Garda de Mediu. Colegii de la DSPSA au acum foarte mult de lucru, o bună parte din ce avem aici vom folosi ulterior pentru închiderea celor trei depozite neconforme, care sunt tot aici în zonă. Ne vor ajuta mult materialele obținute din ce am reciclat aici”, a adăugat Cătălin Flutur.

Municipalitatea face apel și la implicarea voluntară și participativă a cetățenilor, a instituțiilor publice și a agenților economici, care sunt invitați să aducă deșeurile vegetale din curțile proprii sau din cartiere pe platforma de la Rediu.

CMCDR din zona Rediu aplică metodele de colectare selectivă și separată, instrument principal al economiei circulare, pe principiul „plătești cât arunci”, însemnând o econimie de 465,88 lei/tona, fiind calculate 7000 de tone deviate de la depozitare, la tariful valabil pentru anul 2020.

Între timp, angajații DSPSA au sarcini noi, fără o remunerație suplimetară. Potrivit directorului instituției, Eugen Țurcanu, munca lor este una „sisifică”, cimitirele „Pacea” și „Eternitatea” aflându-se într-o stare avansată de degradare, în special din cauza factorului vegetal, extins peste limite. Tot ce se curăță în spațiile verzi publice, inclusiv la Parcul de Agrement, este transmformat în compost la CMCDR.












 

Spune-ne opinia ta