Seceta scumpește legumele și fructele

Seceta scumpește legumele și fructele

Seceta din ultimii doi ani a dat mari bătăi de cap agricultorilor, iar efectele se vor vedea la cumpărături, când vom scoate mai mulți bani pentru legume și fructe. Fermierii și analiștii economici avertizează că anul 2021 va fi unul crunt, atât pentru producătorii agricoli, cât și pentru consumatorii finali. Pandemia a pus capac, iar programele naționale pentru suportul agriculturii sunt singurele pârghii pe care le mai au.

Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului din România, a spus în nenumărate rânduri, că 60-70% din cantitatea de cartofi de pe piață este din import.

Acest lucru este un dezastru pe fermieri care cheltuie aproximativ 70 de bani pentru a produce un kilogram de cartofi, dar nu are loc pe piața românească, după luni de muncă, din cauza concurenței neloiale.

Producătorii se văd nevoiți să vândă cu 45-50 kilogramul de cartof, sub nivelul costului de producție, iar  la raft prețul  ajunge  2-2,5 lei/kilogram.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a transmis că producătorii agricoli vor continua să primească sprijin pentru culturile de cartof. Acesta se primește, însă, doar pentru cartoful de sămânță, iar în România sunt cultivate cu cartofi 174 000 de ha.

Fructele și legumele se scumpesc cu 20%

Pandemia a generat creșterea vânzărilor de alimente și, implicit, prețuri mai mari.Prețul fructelor și al  legumelor  va crește până la finalul anului cu aproape 20% spun analiștii economici,  ceea ce pentru români va însemna aproape doi lei în plus la kilogram.

De asemenea, fenomenele meteo extreme au afectat masiv  și culturile de porumb, floarea soarelui, urmând ca prețurile să explodeze și pentru aceste produse. Seceta a distrus și culturile de mazăre, ceapă, usturoi, fructe. Producătorii de legume și fructe în seră primesc subvenții mai mici, sprijinul cumulat de la stat poate ajunge până la 6200 de euro/ha.

Cele mai mari nemulțumiri ale producătorilor agricoli este faptul că statul nu reușește să implementeze o metodă de stabilire a prețurilor în mod corect, fără să fie nevoiți să concureze cu hypermarketurile care vând fructe și legume din import.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pot fi obligați angajații să se vaccineze anti-Covid? Ce spun specialiștii.

astăzi, 20:44
205

Legal, angajatorii români nu-și pot obliga salariații să se vaccineze anti-COVID, pentru că nu au o bază pentru a solicita așa ceva. Tehnic însă, ei pot impune anumite condiții, in...

Ultimul vaccin Pfizer omoară noua tulpină de Covid-19?

astăzi, 20:21
235

Câteva studii preliminare indică faptul că ultimul vaccin făcut de Pfizer și BioNTech este eficient pentru noua tulpină din Marea Britanie.Unele studii preliminare indică faptul că ul...

Un nou portar pentru CSM Botoșani! Are 2 goluri în Liga Zimbrilor

astăzi, 19:49
73

CSM Botoșani a făcut a doua mutare a iernii. Conducerea formației din Liga Zimbrilor a căzut la un acord cu Crăciunescu Eugen, un portar de doar 21 de ani.Acesta vine liber de contract, după...