Seceta scumpește legumele și fructele

Seceta scumpește legumele și fructele

Seceta din ultimii doi ani a dat mari bătăi de cap agricultorilor, iar efectele se vor vedea la cumpărături, când vom scoate mai mulți bani pentru legume și fructe. Fermierii și analiștii economici avertizează că anul 2021 va fi unul crunt, atât pentru producătorii agricoli, cât și pentru consumatorii finali. Pandemia a pus capac, iar programele naționale pentru suportul agriculturii sunt singurele pârghii pe care le mai au.

Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului din România, a spus în nenumărate rânduri, că 60-70% din cantitatea de cartofi de pe piață este din import.

Acest lucru este un dezastru pe fermieri care cheltuie aproximativ 70 de bani pentru a produce un kilogram de cartofi, dar nu are loc pe piața românească, după luni de muncă, din cauza concurenței neloiale.

Producătorii se văd nevoiți să vândă cu 45-50 kilogramul de cartof, sub nivelul costului de producție, iar  la raft prețul  ajunge  2-2,5 lei/kilogram.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a transmis că producătorii agricoli vor continua să primească sprijin pentru culturile de cartof. Acesta se primește, însă, doar pentru cartoful de sămânță, iar în România sunt cultivate cu cartofi 174 000 de ha.

Fructele și legumele se scumpesc cu 20%

Pandemia a generat creșterea vânzărilor de alimente și, implicit, prețuri mai mari.Prețul fructelor și al  legumelor  va crește până la finalul anului cu aproape 20% spun analiștii economici,  ceea ce pentru români va însemna aproape doi lei în plus la kilogram.

De asemenea, fenomenele meteo extreme au afectat masiv  și culturile de porumb, floarea soarelui, urmând ca prețurile să explodeze și pentru aceste produse. Seceta a distrus și culturile de mazăre, ceapă, usturoi, fructe. Producătorii de legume și fructe în seră primesc subvenții mai mici, sprijinul cumulat de la stat poate ajunge până la 6200 de euro/ha.

Cele mai mari nemulțumiri ale producătorilor agricoli este faptul că statul nu reușește să implementeze o metodă de stabilire a prețurilor în mod corect, fără să fie nevoiți să concureze cu hypermarketurile care vând fructe și legume din import.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
9

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
222

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
156

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...