Ro-Alert va transmite avertizări legate de vijelii, anunță Raed Arafat, după criticile că sistemul nu a avertizat despre tornada din Călărași

Ro-Alert va transmite avertizări legate de vijelii, anunță Raed Arafat, după criticile că sistemul nu a avertizat despre tornada din Călărași

Sistemul Ro-Alert va transmite avertizări legate de vijelii și alte fenomene meteorologice sau situațiile care se pot transforma în cod roșu, a anunțat joi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Măsura a fost anunțată în urma criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populația cu privire la tornada de marți din Călărași, iar Arafat susținea atunci că sistemul nu este radar meteo.

Secretarul de stat Raed Arafat s-a întâlnit joi cu reprezentanții Administrației Maționale de Meteorologie (ANM), ai IGSU și ai DSU, afirmând că s-a discutat despre cum poate fi îmbunătățită utilizarea Ro-Alert și s-a stabilit ca Ro-Alert va transmite și informații despre vijelii, căderi de grindină sau alte situații care se pot transforma în cod roșu.
Această procedură va fi implementată până în 6 mai.

De asemenea, potrivit lui Arafat, s-a stabilit și înființarea unui "hotline dedicat” între centrul de prognoză meteo și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

"STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod, să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, dacă anunță să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”, a mai spus Raed Arafat, citat de Mediafax.

O tornadă puternică s-a produs marți seară în județul Călărași, unde mai multe case au rămas fără acoperișuri.

Raed Arafat, șeful DSU, a răspuns criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populația cu privire la tornada din Călărași și susținea că sistemul nu este radar meteo, meteorologii fiind cei care care interpretează datele și emit alerte privind fenomene periculoase, arata Hotnews.

”Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției <<tornadei>> și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, susținea șeful DSU.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, apel către botoșăneni: „Este mai grav ca acum trei luni. Pandemia nu se oprește”.

Marţi, 14 Iulie 2020
1179

La prima sa întâlnire cu presa locală la mai bine de trei luni, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani și-a început discursul de marți cu un apel către botoșăneni. A...

Botoșani a primit banii pentru pagubele create de inundații asupra infrastructurii rutiere: circa 9.800 de lei

Marţi, 14 Iulie 2020
243

În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioa...

Primarul municipiului Botoșani despre „Cornișa”: „Este un loc foarte râvnit în Botoșani de toate instituțiile de cultură”

Marţi, 14 Iulie 2020
371

După aproape patru luni de la ultima întrevedere, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a susținut marți prima conferință de presă, care a avut loc în Amfiteatrul de la ...