CJSU s-a întrunit, joi, în ședință de urgență, din cauza codurilor de inundații pe râul Prut!

CJSU s-a întrunit, joi, în ședință de urgență, din cauza codurilor de inundații pe râul Prut!

Joi, la sediul Prefecturii Botoşani a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezidată de prefectul Dan Şlincu, în cadrul căreia s-au adus la cunoştinţa membrilor CJSU situaţia existentă în teren şi măsurile ce trebuie luate de către administraţiile locale şi de către cetăţeni pentru evitarea unor situaţii neplăcute.

Amintim că, urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn bazinul superior al Prutului, până vineri la ora 10:00, se vor produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare pe Prut pe sectorul amonte Acumularea Stânca-Costeşti şi pe sectorul amonte S.H. Rădăuţi Prut. 

Potrivit prefectului Dan Șlincu, conform informărilor, a fost depășită cota de inundație la punctul de la Oroftiana, la ora 14.00 înregistrându-se 75 de cm peste cota de inundație, la ora 15.00 ajungând la 84 cm. Însă, potrivit datelor oferite de Mihai Arosoaie, director în cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor, nivelul cotelor de atenție încep să scadă ușor, cel mai probabil în această seară ajungându-se la o stagnare.

Col. Cristian Amarandei, inspector-șef în cadrul ISU Botoșani, a anunțat că, urmare a celor două notificări de cod galben și portocaliu, au fost luate măsuri la nivelul zonei de competență, respectiv a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost prealertați membrii Comitetului județean de coordonare intervenții, de asemenea au fost notificați membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și comitetele locale din zonă, dar și cele 10 UAT-uri din amonte de Stânca-Costești.

"Dacă situația va fi critică pentru populație și pentru cei care desfășoară activități economice în zonă, se va folosi și sistemul de avertizare RO-Alert cu măsurile ce trebuie luate de către populație. Activități economice sunt desfășurate pe raza a trei UAT-uri, și anume: la Păltiniș - 3 stâni, la Darabani - o stână și o balastieră, la Hudești - 4 stâni. Foarte important pentru UAT-uri, pe perioada avertizării de Cod Portocaliu este obligatorie asigurarea serviciului de permanență la nivelul primăriilor, de asemenea activitățile specifice de avertizare a populației și a operatorilor economici care desfășoară activitățile specifice în zona vizată. De asemenea, monitorizarea permanentă a râului de către personalul serviciilor voluntare, îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă, necesitatea supravegherii permanente pe durata codurilor, pregătirea mijloacelor de intervenție, instituirea unor rezerve de saci cu nisip, lopeți ce pot fi utilizate, stabilirea locurilor de refugiu și de acordare a primului ajutor. Aceste măsuri au fost implementate la nivelul zonei vizate, avem un echipaj în zona respectivă. Funcție de evoluție se vor completa și măsurile ce trebuie aplicate", a precizat col. Cristian Amarandei, inspector-șef în cadrul ISU Botoșani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
19

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...

Beneficiarii de alocații de stat și indemnizații își vor primi banii începând de mâine

astăzi, 16:06
51

Suma totală platită este de 37.874.011,74 lei.Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- alocația de stat pentru copii;- indemnizația lunară pentru creșterea copilului;- s...

Festivalul Filmului European vine la Botoșani, deschiderea are loc în prezența vicepreședintelui Institutului Cultural Român!

astăzi, 15:56
39

Festivalul Filmului European vine la Botoșani în weekend-ul 10 – 12 mai. Deschiderea ediției locale va avea loc la Cinema „Unirea” din municipiul Botoșani, în cursul z...