Parcul „Mihai Eminescu” se extinde. O pistă pentru alergat, noutatea proiectului în materie de zone recreative din municipiul Botoșani

Parcul „Mihai Eminescu” se extinde. O pistă pentru alergat, noutatea proiectului în materie de zone recreative din municipiul Botoșani

Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani va fi extins, prin reamenajarea unui spațiu degradat și neutilizat, situat pe strada Vârnav. Proiectul are un buget de 3.372.012 lei, din care 3.295.712 lei finanţare nerambursabilă, bani proveniți prin Programului Operaţional Regional (POR), pe Axa 4, respectiv „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile prin realizarea de activităţi destinate îmbunătăţirii mediului urban”.

Contribuţia municipalităţii este de 76.299 lei. din care 9.040 lei sunt cheltuieli neeligibile, diferența constând în cele două procente de contribuție în cadrul proiectului.

Terenul propus reamenajării este în prezent slab amenajat, conferind zonei un aspect departe de potențialul pe care îl posedă, având în vedere amplasarea acestuia”, punctează autorii documentației proiectului.

Practic, spațiul situat în apropierea Parcului „Eminescu” va cuprinde alei, spaţii verzi, o pistă de alergare cu o suprafață de 307,56 metri pătraţi (o noutate în materie de spații recreative din interiorul municipiului), împrejmuire, fântână arteziană, două cişmele, gazon înierbat natural și bănci.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea mediului urban al municipiului Botoșani, în revitalizarea acestuia prin măsuri ce prevăd regenerarea unei zone degradate aparținând domeniului privat al municipiului, mai exact conversia acestuia într-un parc public. Administrația locală își propune transformarea unui teren degradat, neutilizat, amplasat în interiorul orașului, într-o zonă de agrement și de petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului Botoșani. Prin reconversia acestui teren neutilizat, dar care are un potențial turistic ridicat, se dorește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, contribuind la îmbunătățirea aspectului estetic al municipiului, precum și la reducerea nivelului de CO2, ca urmare a creșterii suprafeței de spații verzi”, precizează inițiatorii proiectului.

Potrivit referatului de specialitate al proiectului, intervenţiile de amenajare peisagistică propuse nu afectează structura lizierei şi a arborilor existenţi, urmărindu-se păstrarea integrităţii peisajului natural.

Proiectul a fost aprobat de către consilierii locali în cadrul unei ședințe extraordinare, desfășurată vineri.