Onoare și Respect: Veteranii de război, cinstiți la Botoșani! FOTO

Onoare și Respect: Veteranii de război, cinstiți la Botoșani! FOTO

Se împlinesc în aceste zile 117 ani de la instituirea oficială a titlului de veteran de război, prin Decretul Regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, pentru foștii luptători participanți la Războiul de Independență din 1877-1878. Începând cu anul 2008, potrivit unei hotărâri de guvern, Ziua Veteranilor de Război este celebrată în fiecare an pe data de 29 aprilie. În Botoșani, ziua a fost marcată miercuri, în cadrul unui eveniment emoționant la care au participat veterani de război, militari, oficialități și elevi.  

Zece veterani din cel de-al Doilea Război Mondial şi o văduvă de veteran de război, alături de alţi 453 de veterani de război din întreg judeţul, au fost onoraţi miercuri, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, într-un eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani şi Garnizoana Botoşani, la Monumentul Eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial din municipiul Botoşani.

Cei zece veterani şi văduva de veteran de război, prezenţi la eveniment, au fost omagiaţi de autorităţile judeţului, de militari precum şi de elevi botoşăneni ai Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc. Alocuţiunile susţinute de col. (r) Gheorghe Jalbă şi elevul-caporal Marius Galan au fost urmate de interpretarea, de către actorul Cezar Amitroaie, a poeziei "Se sting veteranii", scrisă de col. (r) Gheorghe Lăcătuşu, de asemenea veteran de război.

În semn de respect şi recunoştinţă, pe faţada Monumentului au fost afişate 464 de mesaje scrise de elevi ai mai multor unităţi de învăţământ din judeţ.

"Organizatorii evenimentului mulţumesc veteranilor pentru efortul de a fi prezenţi la eveniment, tuturor celor implicaţi în desfăşurarea acţiunii dar şi botoşănenilor care au răspuns invitaţiei de a-i onora pe eroii noştri", se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Botoșani.


(Foto: Instituția Prefectului Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îngrijorător! Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România, de 3 ori mai mare decât prin cancer!

Marţi, 21 Mai 2019
77

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţi...

FC Hermannstadt - FC Botosani 0-2. Victorie pe final de meci obţinută de botoșăneni în inferioritate numerică

Marţi, 21 Mai 2019
165

Mihai Roman şi Golofca au marcat pentru echipa lui Liviu Ciobotariu, într-un moment în care oaspeţii jucat în 10 după eliminarea lui Oaidă. Botoșănenii l-au pierdut pe...

La un pas de moarte, după ce lama unei coase i-a pătruns până aproape de inimă!

Marţi, 21 Mai 2019
1354

Incident deosebit de grav, petrecut chiar în curtea casei! Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Săveni, a ajuns la spital cu o plagă înjunghiată, pacientul fiind introdus...