Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, ajunge la Botoșani

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, ajunge la Botoșani

Oficialitățile de la Botoșani au confirmat astăzi sosirea la Botoșani a Ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

De altfel, liderii județului au anunțat că vor participa la ședința care va avea loc vineri, 27.09.2019, la Hotel Rapsodia, începând de la ora 09:30, și la care va participa ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Discuțiile ar urma să se desfășoare pe marginea investițiilor teritoriale integrate și atragerea de fonduri directe de la Comunitatea Europeană, în sesiunea financiară 2021-2027.

Până la nivelul lunii august, oficialii români declarau că România a ajuns la o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 31%, iar, după cum explica ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, obiectivul pentru finalul acestui an este de 36%-38%.

Conform datelor MFE, din alocarea de 31 miliarde euro, în România au intrat 9,7 miliarde euro bani europeni, numai prin politica de coeziune şi politica agricolă, iar acestor sume li se adaugă încă 6,8 miliarde euro, plăţi directe către fermieri.

De altfel, capitolul agricultură a fost cel care a salvat România de repetarea unui eșec total în atragerea de fonduri europene.

De exemplu, din datele făcute publice de Comisia Europeană, în precedentul Cadrul Financiar Multianual 2007 – 2013, rezultă că România a ratat nu mai puțin de 1,64 de miliarde de euro, adică peste o treime a fondurilor europene care au fost alocate țării noastre, și care, în aceste condiții, au fost restituite.

La  nivelul țărilor UE au fost restituite 4,4 miliarde de euro, din care 1,64 miliarde pierduți doar de România!

România a pierdut din Fondurile de Coeziune, 540, 5 milioane euro proiecte de Transport și 163,7 milioane euro proiecte de Mediu, în timp ce din Fondul de Dezvoltare Regională a pierdut 257,8 milioane euro proiecte Dezvoltare Regională, 17,5 milioane euro proiecte pentru Competitivitate Economică, 123,7 milioane euro pe proiecte de Transport, 264,8 milioane euro proiecte de Mediu. De asemenea, din Fondul Social European a pierdut nu mai puțin de 276,1 milioane pentru proiecte de Resurse Umane.

În comparație cu celelalte țări fost comuniste din Europa de Est, cu care se presupune că am fi în concurență pentru atragerea de fonduri europene, România arată că a avut parte de un dezastru în ceea ce privește instituțiile care au gestionat această relație! Iar astăzi, în ministere sunt aceiași funcționari!

Din datele Comisiei Europene reiese că toate statele membre au sume dezangajate, dar o comparație merită făcută pentru relevanță: Polonia înregistrează un total de 353.409 euro pierduți, Bulgaria are sume dezangajate de 240,7 milioane euro iar Ungaria a pierdut  27,9 milioane euro, în timp ce România a fost liderul absolut. A pierdut 1,64 miliarde de euro!

Dezangajările reprezintă fondurile europene alocate țărilor membre pentru exercițiul 2007-2013, care au fost pierdute din cauză că nu au putut fi cheltuite până la termenul-limită calculat după formula n+3, adică 31 decembrie 2016.

De la această întâlnire, la care vor participa și parlamentarii botoșăneni, se speră să se obțină o strategia corectă de viitor pentru județul Botoșani, dar și pentru celorlalte zone din județul Iași și Suceava.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acesta a fost ultimul weekend călduros. ANM anunță precipitații iar vremea se va răci

Duminică, 20 Septembrie 2020
558

Începând de săptămâna viitoare vremea se va schimba și vor urma ploi de toamnă. Practic acesta a fost ultimul weekend călduros. Nu vor mai fi temperaturi de vară, dar totuși v...

Rezultate LOTO 6 din 49. Numerele extrase duminică, 20 septembrie

Duminică, 20 Septembrie 2020
160

Duminică, 20 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.Iată care sunt numerele câștigătoare la extragerea loto de duminică, 20 se...

Artista Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere. La mulți ani!

Duminică, 20 Septembrie 2020
221

Una din cele mai cunoscute artiste din România, Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi, ziua de naștere. Cariera Laurei Lavric, născută în satul Costișa la 20 septembrie 1946 (comuna ...