Majorarea cu aproape un sfert a tarifelor pentru apă și canalizare, respinsă de Consiliul Local

Majorarea cu aproape un sfert a tarifelor pentru apă și canalizare, respinsă de Consiliul Local

Consilierul local liberal Cătălina Lupașcu a solicitat respingerea proiectului de modificare a tarifelor pentru apă potabilă și canalizare înaintat de SC Nova ApaServ SA, societatea de utilitate publică, de gestiune a rețelei de apă din municipiile din județ. Aceasta s-a adresat în mod special viceprimarului Marian Murariu, reprezentantul Consiliului Local în cadrul ADI Aqua, căruia i-a cerut să refuze petiția de majorare a taxelor.

Potrivit proiectului inițiat de companie, prețul pentru apa potabilă s-ar ridica de la 3,71 lei la 5 lei/mc, iar cel pentru canalizare ar evolua de la 2,78 la 3,47 lei/mc.

Consiliera a declinat corectitudinea aprobării acestei majorări, întrucât plusul este de aproape un sfert din tarifele aplicate până acum.

”Propunerea grupului PNL este ca serviciile de apă și canalizare să rămână la aceleași prețuri. Prin mandatul pe care îl dăm reprezentantului Consiliului Local, acesta să voteze împotriva noilor prețuri la apă. Botoșănenii trebuie să știe că se solicită majorarea prețului cu 25%”, a afirmat Cătălina Lupașcu, consilier local PNL.

Majorarea a fost respinsă de Consiliul Local.

Update: Reprezentanții Nova ApaServ au adus precizări cu referire la această situație, lămurind că, în realitate, este vorba despre o creștere de 15,6% a tarifelor, ca urmare a scumpirii energiei electrice. Cităm cele transmise de companie:

În data de 30.07.2019 S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani a formulat o solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice pentru o ajustare a tarifelor serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, pornindu-se de la analiza actuală a elementelor de cost și având ca justificare impactul financiar reprezentat de creșterea de la data de 01.01.2019 a salariului minim pe economie la 2080 lei dar și a creșterii cu aceeași dată a tarifelor la energia electrică cu un procent de 22%.

În baza analizei documentației transmise, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice ,,avizează prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare, la nivelul de 4,58 lei/ mc și pentru canalizare – epurare pentru întreaga arie de operare la nivelul de 2,91 lei/mc.”

Menționăm că, actualele prețuri pentru serviciile de apă  și canalizare sunt de                     3, 96 lei/mc pentru apa potabilă și 2,85 lei/mc pentru canalizare- epurare.

Așadar, majorarea avizată în baza analizei structurii elementelor de cost (creșterea salariului minim pe economie și a tarifelor la energia electrică) nu este în procent de 25% ci reprezintă o creștere cu 0,62 lei/ mc, respectiv 15,6% pentru serviciul de apă potabilă și 0,06 lei/ mc, respectiv 2% pentru serviciul de canalizare- epurare.

Noile prețuri urmează a fi aprobate în sedința AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA BOTOŞANI" în perioada următoare a anului”.

Precizăm că tarifele menționate de redacție se bazează pe următorul document: 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO: Un film exploziv cu un botoșănean! Managerul de la Institutul Socola către o angajată: "Rade-o de aici"!

Vineri, 15 Noiembrie 2019
475

”Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unei înregistrări care arată modul în care se comportă Gabriel Oprişanu, botoșăneanul care a ajuns manager al Institutului de ...

Radu Roșu, antrenorul CSM Botoșani, după victoria de la Galați: "Obiectivul nu mai pare greu de atins!"

Vineri, 15 Noiembrie 2019
237

CSM Botoșani și-a asigurat, în mare parte, prezența la turneul de baraj, însă nu acesta este obiectivul echipei. Promovarea în Liga Zimbrilor este marele vis al echipei moldave, ...

CIVILIZAȚIE! Fotografierea sub fustele femeilor și a victimelor accidentelor rutiere devine infracțiune în Germania!

Vineri, 15 Noiembrie 2019
231

”Upskirting-ul” sau realizarea de fotografii pe sub fustele femeilor fără ştirea acestora va deveni o infracţiune în Germania, a anunţat guvernul de la Berlin, la câteva l...