Federaţia Sindicatelor din Finanţe: Ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune trasate

Federaţia Sindicatelor din Finanţe: Ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune trasate

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe arată, miercuri, referitor la protocolul dintre ANAF şi PG, că "un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj", precizând că ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune deja trasate.

"Odata cu reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din 2013, un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj, aducând la un loc ofiţeri SRI, procurori şi oameni special angajaţi de către conducerea ANAF din acea perioadă. Prin această măsură au fost daţi afară 1950 de specialişti la nivel naţional pentru a face loc celor veniţi la noua structură constituită – direcţia antifraudă fiscală. Concomitent, a fost desfiinţată Autoritatea Naţională a Vămilor, fiind distruse sau pierdute arhivele instituţiei pentru a nu se mai cunoaste modul în care operau dutyfree-urile în perioada când vama era condusă de Gelu Ştefan Diaconu", arată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sindicaliştii amintesc că tot atunci a fost desfiinţată Garda Financiară, pierzându-se toate arhivele referitoare la operaţiunile ce vizează produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări).

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe dau detalii şi despre cum acţiona noul grup organizat, "acoperit de prevederi legale special create":

- ofiţerii SRI (au fost detaşaţi de la SRI aproximativ 250 de ofiţeri) veneau în instituţie cu direcţiile de acţiune trasate (firme, persoane etc)
- Direcţia Antifraudă lucra la comanda lor, fiind executate întrutotul ordinele acestora; se făceau plângeri penale pe bandă rulantă celor care erau vizati dar de cele mai multe ori aceste plângeri nu se confirmau sau controalele se dovedeau superficiale.
- Angajaţii de la antifraudă detaşaţi la parchete preluau plângerile şi solicitau puncte de vedere de la structurile de specialitate ale sistemului instituţional al ANAF.

"Ne miră în continuare cum cei care au orchestrat aceste operaţiuni nu păţesc nimic, chiar au tupeul să explice opiniei publice cum funcţionează statul de drept, deşi cunosc perfect mizeria creată şi faptul că din ANAF au plecat 1950 de specialişti pentru a se putea înfiinţa acest adevărat instrument al terorii", conchid sindicaliştii.

Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu Niţu, în calitate de procuror general şi de Gelu Diaconu, preşedinte ANAF la acea vreme. La capitolul II al protocolului, intitulat "Aspecte privind operaţionalizarea Direcţiei de combatere a fraudelor" se precizează că: Inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor îşi desfăşoară activitatea „prin detaşare în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti economico - financiari”. Prin art. 3 litera C din Protocol s-au constituit echipe mixte de procurori/inspectori ANAF care urmau să procedeze “la valorificarea informaţiilor şi strângerea probelor privind comiterea unor infracţiuni”, relatează Mediafax.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
1

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
51

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
224

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...