Consiliul Județean trebuie să achite 10 milioane de lei pentru un drum stricat la câteva luni de la asfaltare

Consiliul Județean trebuie să achite 10 milioane de lei pentru un drum stricat la câteva luni de la asfaltare

Autorităţile judeţene din Botoşani sunt nevoite să plătească peste 1,6 milioane de euro pentru 15 kilometri de drum care s-a stricat la câteva luni de la asfaltare. Consiliul Judeţean a fost dat în judecată de antreprenor fiindcă nu i-a plătit costul integral al lucrării, chiar dacă drumul a ajuns impracticabil.

Consiliul Judeţean Botoşani nu achitase integral lucrările după ce Curtea de Conturi a blocat plăţile din cauza neregulilor descoperite. Practic, autorităţile botoşănene sunt obligate să dea o sumă fabuloasă pentru un drum plin de gropi.

„Deciziile instanţei nu le comentez, ce putem să mai facem? Nu mai este cale de atac, este o sentinţă definitivă. O să ajutăm Direcţia de Drumuri şi Poduri să ieşim din impas. Este o sumă uriaşă“, spune pentru Adevărul Dorin Birta, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.   

În anul 2013, societatea Bitunova a fost antamată de Consiliul Judeţean Botoşani prin Direcţia Judeţeană de Drumui şi Poduri să repare 30 de kilometri de drum judeţean, inclusiv cei 15 kilometri de la Prăjeni la Plugari, legătura cu judeţul Iaşi, scrie sursa citată. Constructorul promitea o soluţie revoluţionară, prin reciclarea asfaltului existent. Cei 15 kilometri de pe tronsonul Flămânzi-Prăjeni au costat aproximativ 10 milioane de lei.

La nici câteva luni însă, drumul s-a stricat şi a ajuns să arate mai rău ca înainte. Astfel, pe carosabil au apărut cratere uriaşe care nu mai puteau fi ocolite. Pentru aceste lucrări, considerate bătaie de joc de toţi cei care şi-au distrus maşinile pe acest drum, Consiliul Judeţean a apucat să plătească aproximativ 2 milioane de lei. Restul plăţii a fost sistat după ce Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli. De altfel, lucrarea nici măcar nu a fost recepţionată.  

Supăraţi că nu au primit restul de bani, reprezentanţii societăţii Bitunova au dat în judecată Consiliul Judeţean cerând restul de bani, adică opt milioane de lei. Conducerea CJ a contestat calitatea lucrărilor şi, timp de şase ani, cât a fost în litigiu, drumul distrus nu a mai putut fi reabilitat până în această vară. Instanţa a dat câştig de cauză firmei de asfaltări, obligând Consiliul Judeţean să plătească restanţele la lucrări, dar şi penalităţi uriaşe. Suma totală ar fi de 1,6 milioane de euro.

Pentru că drumul devenise impracticabil, conducerea Consiliului Judeţean s-a apucat, după ce a primit undă verde din punct de vedere juridic, să reabiliteze a doua oară cei 15 kilometri de drum care leagă Botoşaniul de Iaşi. Astfel, după ce că sunt buni de plată pentru isprava din 2013, cu o sumă fabuloasă, au mai dat încă 5.6 milioane de lei în această vară pentru cea de-a doua asfaltare.

„A trebuit să asfaltăm, că drumul era dezastru. Am turnat două straturi de asfalt ca la carte, de data asta. Şi uitaţi-vă la costuri, aproape de două ori mai ieftin cu ce s-a făcut prima dată“, spune Birta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătălie pentru democrație la Botoșani: Toată lumea cere renumărarea voturilor din municipiu

astăzi, 15:18
1116

PNL, USR, ALDE dar și candidatul independent Cătălin Silegeanu au cerut renumărarea voturilor la Botoșani.Cătălin Silegeanu a explicat astăzi ce l-a determinat să ceară renumărarea tutu...

Un medic de la Spitalului Județean ”Mavromati” depistat cu coronavirus

astăzi, 13:43
1317

Un nou caz de COVID-19 a fost depistat în rândul cadrelor medicale din Botoșani.Este vorba de un medic de pe Secția ATI a Spitalului Județean ”Mavromati”, care a fost c...

Femei mai tari ca stânca! Cinci femei care au candidat la primăriile din județul Botoșani și-au făcut KO toți adversarii

astăzi, 13:33
1218

Cinci femei din județul Botoșani au arătat că sunt imposibil de bătut și au câştigat alegerile pentru funcţia de primar arată datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă....