Consilierii judeţeni au aprobat plata corecţiei financiare uriaşe aplicată proiectului de la Mavromati. De ce s-a dat corecţia!

Consilierii judeţeni, întruniţi vineri în şedinţă extraordinară, au aprobat ca din excedendul anului 2016 să se achite corecţia financiară ce a fost aplicată la proiectul de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean Mavromati.

Consilierii judeţeni au aprobat plata corecţiei financiare uriaşe aplicată proiectului de la Mavromati. De ce s-a dat corecţia!

Este vorba de o sumă de 10,024 milioane de lei, reprezentând de fapt 25% din valoarea contractului de execuţie. Consiliul Judeţean a ajuns în situaţia de a achita această corecţie financiară pentru că în caz contrar nu ar putea accesa fonduri europene pentru realizarea drumului strategic, lipsa datoriilor fiind o condiţie impusă în ghidul solicitantului.

Este posibil ca această sumă să fie recuperată de administraţia judeţeană, existând un proces pe rol. Consiliul Judeţean a contestat corecţia în instanţă, dar Curtea de Apel Suceava a respins acţiunea, ajungându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost formulat recurs.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au arătat că în alte judeţe, pe speţe similiare, Înalta Curte a dat câştig de cauză autorităţii publice.

Ministerul Dezvoltării a aplicat această corecţie financiară pentru nişte proceduri care în anul 2010 erau valabile, dar care şase ani mai târziu au fost considerate restrictive.

“La doi ani de la recepţia obiectivului de investiţii, Ministerul Dezvoltării, prin Direcţia Constatare şi Stabilire Nereguli POR, a emis o notă de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare, prin care s-a reţinut în sarcina Consiliului Judeţean un debit în sumă de 10,024 milioane lei, apreciind că au existat abateri de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, respectiv impunerea prin fişa de date a achiziţiei (întocmită în 2010) a unor cerinţe considerate de auditori restrictive în anul 2016, cum ar fi: impunerea unui procent de subcontractare de maxim 30%; atestat eliberat de MAI, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă pentru instalarea şi întreţinerea sistemelor şi instalaţiilor de smenalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu; atestat eliberat de A.N.R.E. de tip inspecţii şi încercări echipamente electrice şi personal de specialitate atestat/autorizat pentru execuţia lucrărilor specifice în domeniul energiei electrice.

Urmare acestor documente solicitate ofertanţilor în anul 2010 de către Consiliul Judeţean Botoşani, ca măsuri asiguratorii de îndeplinire a contractului de execuţie, Ministerul Dezvoltării aplică în anul 2016 o corecţie financiară de 25% din valoarea contractului de execuţie, deşi toate aceste solicitări au fost verificate şi validate în perioada 2010-2016”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Tumoare de 10 kilograme, scoasă din abdomenul unei botoşănence!

astăzi, 07:10
3158

Femeia în vârstă de 50 de ani, din Manoleasa, care a ajuns pe masa de operaţie, le-a spus medicilor că în urmă cu aproximativ doi ani a observat că abdomenul tot îi creşt...

Victimele accidentelor rutiere, comemorate la Botoşani. “Nu trece dincolo, alege viaţa!” FOTO

Duminică, 19 Noiembrie 2017
1399

Şi în acest an, la Botoşani, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au marcat Ziua comemorăii victimelor accidentelor rutiere.Poliţiştii rutieri au împărţit plian...

Vezi cuantumul taxelor, pentru anul 2018, datorate bugetului judeţean!

Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
1088

Taxele locale datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice bugetului judeţului, pentru anul 2018, vor fi aprobate de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară de săptămâna v...