VIDEO: Incidențele COVID scad în Botoșani. Prefectul: „Suntem la un pas de redeschiderea restaurantelor”

VIDEO: Incidențele COVID scad în Botoșani. Prefectul: „Suntem la un pas de redeschiderea restaurantelor”

Alți 37 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP). Pentru prima dată după mai multe luni, incidența de infectare în municipiul-reședință de județ a scăzut sub 4 cazuri la mia de locuitori, iar autoritățile speră la redeschiderea în curând a restaurantelor și a cafenelelor.

DSP a transmis incidențele de infectare de marți, pentru fiecare dintre cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Trei localități din teritoriu prezintă incidențe de peste 3 permile. Cea mai ridică rată se înregistrează în comuna Sulița, unde sunt 4,31 infectări per mia de locuitori, urmând apoi comuna Leorda, cu rată de 3,98 și municipiul Botoșani, cu incidență de 3,84.

Doar împreună și respectând măsurile sanitare putem să ne bucurăm de HoReCa. Suntem la un pas de acest moment, al redeschiderii restaurantelor. Este aproape. Noi ne dorim acest lucru, muncim, investim și fac apel la solidaritate. Dar depinde de noi toţi, să ne protejăm şi să ţinem numărul cazurilor redus. Ar fi o gură importantă de oxigen şi pentru reprezentaţii HoReCa din municipiu”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Optimistă se arată și șefa DSP, care a adăugat că respectarea normelor sanitare vor conduce la scăderea în continuare a indicilor epidemiologici și că, personal, își dorește ca Botoșani să urmeze, de această dată, modelul Sucevei, unde s-a reușit preluarea controlului asupra factorilor de risc și relansarea industriei HoReCa.

„Eu sunt prima care și-ar dori să avem zero cazuri la Botoșani. Astăzi, municipiul Botoșani a scăzut sub 4. Chiar mi-ar plăcea, de data asta, să fim ca Suceava. Ei au reușit și sunt sigură că, în ritmul ăsta, putem și noi”, a punctat managerul DSP, medicul Monica Adăscăliței.

Numărul testelor nu este mai redus comparativ cu alte perioade ale pandemiei, din contră, conform noii metodologii, s-a majorat. În ultimele 24 de ore, cei 37 de pozitivi au fost depistați din peste 480 de teste, dintre care 265 prelucrate în cadrul Spitalului Județean din Botoșani și restul trimise de DSP la Iași. Iar acest fapt se datorează schimbării metodologiei de testare dispusă de Ministerul Sănătății, care prevede categorii mai largi de beneficiari și regularitate mai frecventă. Șefa DSP a oferit un exemplu ilustrativ.

„A crescut numărul de teste în centrele rezidențiale. Dacă până acum făceam odată la două săptămâni testări în masă în toate centrele, acum facem săptămânal”, a explicat Adăscăliței.

Incidența de infectare la nivel județean este de 1,72. Totalul botoșănenilor infectați, de la debutul pandemiei până în prezent, se ridică la 7687.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Autoritățile: Sursa infectării comunitare cu Covid-19 din Havârna o reprezintă slujba de Bobotează

Vineri, 22 Ianuarie 2021
1825

Sursa infectării comunitare cu virusul COVID-19 din localitatea Havârna din judeţul Botoşani, unde incidenţa a ajuns, vineri, la 7,66 cazuri la 1.000 de locuitori, a reprezentat-o slujba rel...

Remorcă neînmatriculată, descoperită în trafic de poliţiştii de frontieră botoşăneni

Vineri, 22 Ianuarie 2021
487

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Dorohoi efectuează cercetări pe numele unui bărbat care a fost depistat în trafic conducând un autoturism ce avea ataşată o remorcă f...

Amendat și internat la Psihiatrie, după ce a atacat doi soți, apoi a reclamat prin 112 că polițiștii îl agresează

Vineri, 22 Ianuarie 2021
760

Doi soți au fost atacați de către un bărbat, marți, în municipiul Dorohoi, în timp ce se aflau în mașina proprie. A intervenit un trecător, fost jandarm, iar autorul a fost&nb...