Studiu: Șapte din zece români NU vor să se vaccineze împotriva COVID

Studiu: Șapte din zece români NU vor să se vaccineze împotriva COVID

Șase din zece români se declară îngrijorați de pandemia de coronavirus, în timp ce doar 30% au răspuns că se vor vaccina sigur împotriva COVID, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei.

63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc îngrjorați sau foarte puțin.

De asemenea, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală. 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă.

Deși vaccinarea este tot mai aproape, primele doze urmând să ajungă în țară peste doar patru zile, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19.

Din cei 70% care nu În același timp, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

Procentele diferă însă când vine vorba despre vaccinarea în general: 38% dintre români sunt pro-vaccinare, 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. 17% dintre respondenți nu au răspuns.

Cu privire la apropierea Crăciunului, o majoritate covârșitoare consideră că bisericile nu ar trebui închise cu această ocazie: 72% - nu, 11% - da.

De asemenea, 51% dintre români consideră că politicienii și instituțiile statului sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri de coronavirus. Doar 17% au răspuns că vinovați sunt cetățenii, în timp ce 32% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Totodată, 11% dintre români au putut să identifice o rudă infectată cu coronavirus. Numărul celor care nu au răspuns sau nu au știut să răspundă este însă de 50%.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, în perioada 10-20 decembrie 2020, pe un eșantion de 900 de persoane. Marja de eroare este de +/-3,2%.

 

Spune-ne opinia ta