Viața salvată în mai puțin de 24 de ore cu ajutorul celui mai performant robot Mazor X. Din echipă face parte și un botoșănean

Viața salvată în mai puțin de 24 de ore cu ajutorul celui mai performant robot Mazor X. Din echipă face parte și un botoșănean

Un tânăr de 25 de ani a fost salvat de medicii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu" din Iaşi, după ce a fost operat cu ajutorul celui mai performant robot – Mazor X, folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie. Operația revoluționară a fost efectuată de o echipă de specialiști printre care se numără și un botoșănean.​

Operația a durat patru ore, iar în mai puțin de 24 de ore de la intervenție, tânărul de 25 de ani a reușit să meargă singur.

Pacientul a fost ajuns în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, în urma unui accident rutier.

Este vorba despre o intervenție de recalibrarea canalului spinal, fixare transpediculară L1, L2 și L4 bilaterală asistată robotic.

Robotul Mazor X este cel mai performant sistem robotizat existent în lume la ora actuală pentru chirurgia spinală.

“O intervenție de succes prin intermediul robotului Mazor X. Practic vorbim despre un instrument de ghidare a șuruburilor introduse pe vertebrele coloanei. O operație care se face inițial virtual și care are la bază soft-urile pe care le are robotul. Se fixează traiectoria, nivelul, unghiul șurubului, iar robotul MAZOR X preia datele și ghidează cu precizie chirurgul în locul unde trebuie făcută incizia.

Am reușit împreună cu echipa medicală să punem pe picioare un tânăr de doar 25 de ani care a fost implicat într-un accident rutier, în mai puțin de 24 de ore. Sistemul de operare a robotului Mazor X are o acuratețe de aproape sută la sută.”, a precizat Şef Secţie Asist. univ. Dr. Bogdan COSTĂCHESCU - medic primar neurochirurg Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. N. Oblu" din Iaşi.

Echipa medicală coordonată de către acesta a fost formată din Eugen Cezar Popescu – medic primar ortoped, Alexandru Stan – medic rezident, bioinginerul Vlad Dafinescu, bioinginerul botoșănean Matei Moruz, Marian Donisă – asistent de radiologie intervențională O-Arm și Eugenia Sârghie – instrumentist.

 

 

 

Spune-ne opinia ta