Tribunalul Botoşani- "teren de joacă". Zeci de copii au participat la Ziua Europeană a Justiţiei Civile FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Tribunalul Botoşani- "teren de joacă". Zeci de copii au participat la Ziua Europeană a Justiţiei Civile FOTO- VIDEO
Zeci de botoşăneni- adolescenţi, copii şi un adult-, au găsit marţi uşile Tribunalului dar şi ale Parchetului de pe lângă Tribunal larg deschise, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile.

Adoptată în 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. Rostul principal al acestei zile este acela de a aminti că justiția este un serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

La Botoşani, ZEJC a presupus vizitarea câtorva săli de judecată şi explicarea, de către magistraţii desemnaţi, a procedurilor justiţiei civile. Grupurile de vizitatori au fost conduşi de către judecătoarele Maria Aroşculesei şi Cristina Todireanu în sălile în care nu erau programate a se desfăşura procese, dar adolescenţii au avut şi posibilitatea de a urmări, pentru scurt timp, cum se desfăşoară un proces civil. Pe lângă cele şase grupuri de elevi, şi-au manifestat curiozitatea de a participa la ZEJC un copil şi un adult.

Uşor timizi la început, apoi tot mai curioşi, elevii din cele şase grupuri au ascultat poveştile judecătorilor despre cum se face dreptatea în instanţele botoşănene, despre ce înseamnă profesia de magistrat şi cum se ajunge la ea dar şi care sunt etapele unui proces. În plus, Maria Aroşculesei a arătat că un judecător este obligat să aibă o cultură generală completă pentru a reuşi să pătrundă sensurile unui proces şi pentru a da o soluţie corectă. A exemplificat printr-un proces de retrocedare, deschis de un cetăţean cu dublă cetăţenie- română şi israeliană, care a revendicat o suprafaţă foarte mare de pădure.

"A trebuit să citesc Pactul Ribbentrop- Molotov pentru că altfel n-aş fi înţeles cpă acel cetăţean care solicită o mie şi ceva de hectare de pădure nu poate primi întreaga suprafaţă pentru că acea pădure nu mai este integral pe teritoriul statului român. Veşnic trebuie să studiezi şi nu doar acele ordonanţe de guvern despre care aţi auzit şi voi la televizor sau legile. Pe lângă materia juridică pe care trebuie să o studiem permanent sunt şi alte aspecte pe care trebuie să le ştim", a spus judecătorul Maria Aroşculesei.

Magistratul a mărturisit că cele mai dificile procese sunt cele în care sunt implicaţi copii deoarece încărcătura emoţională este foarte mare, suferinţa copilului este foarte mare iar părinţii nu se ridică întotdeauna la înălţimea aşteptărilor şi a menirii lor. "Îmi amintesc de un caz, cu o fetiţă a cărei mamă era consumatoare de băuturi alcoolice şi o neglija, iar fetiţa avea note foarte bune. A ajuns în plasament de urgenţă şi cu greu, după multe termene, mama a fost convinsă să renunţe la băutură, să-şi caute un loc de muncă astfel încât să poată avea grijă de fetiţă. M-am întâlnit cu ea într-un supermarket şi mi-a spus că fetiţa este acasă la ea şi a dat examenele naţionale", a mărturisit Maria Aroşculesei.

În partea opusă a clădirii, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stîncescu şi procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al instituţiei, au condus alte două grupuri de elevi prin birourile procurorilor şi ale grefierilor. Elevii, mai ales cei de liceu, au avut tot felul de curiozităţi legate de cum se desfăşoară o anchetă şi ce se întâmplă ulterior.

Acțiunile organizate cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile au drept scop apropierea justiției de cetățeni, pentru a-i ajuta să fie mai bine informați asupra drepturilor lor și pentru a înțelege mai bine modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.
 







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
234

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
70

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
70

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...