Tot mai puţini copii în centrele de plasament. Alternativa aplicată la Botoşani

Imaginile cu orfelinate din anii '90 au devenit amintire, conceptul sistemului de protecţie a copilului suferind schimbări majore în ultimii ani. La Botoşani, centrele de plasament găzduiesc acum aproximativ un sfert din copiii aflaţi în sistem în urmă cu 14 ani şi incomparabil mai puţini decât în anii de după Revoluţie.

Tot mai puţini copii în centrele de plasament. Alternativa aplicată la Botoşani

Politicile implementate la nivelul Autorităţii Naţionale de Protecţie a Copilului au rezultate spectaculoase dacă analizăm statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Desfiinţarea centrelor de plasament cu capacitate mare de găzduire şi crearea complexurilor tip apartament, în care sunt incluşi 5-8 copii, a dus la o reducere a numărului copiilor aflaţi în centrele de plasament tip clasic. De exemplu, dacă în 2004, în astfel de centre erau internaţi 424 de copii "ai statului", la finalul anului trecut numărul lor scăzuse la 128.

Cea mai mare aglomerare este Centrul de Plasament "Prietenia" din Botoşani, unde sunt 47 de minori (fete, în majoritate), urmat de Centrul "Sf. Nicolae" Truşeşti, cu 41 de copii. În schimb, 254 de copii şi adolescenţi trăiesc în case de tip familial sau complexuri de apartamente sau case integrate. Pentru acest an, conducerea DGASPC îşi propune închiderea Centrului de Plasament "Dumbrava Minunată" din Pomârla, în care locuiesc 38 de minori şi înfiinţarea a două case de tip familial.

Pe de altă parte, 395 de copii fără părinţi se află la 201 asistenţi maternali profesionişti. Potrivit statisticii, 14 asistenţi maternali au câte un copil în grijă, 180 au câte doi copii în plasament iar în familiile a şapte asistenţi maternali cresc câte trei copii. În 2019, DGASPC îşi propune extinderea reţelei de asistenţi maternali profesionişti cu 50 de persoane, astfel încât mai mulţi copii să aibă şansa să crească într-o familie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Radu Istrate

O poveste cu viaţă, despre viaţă: reîntâlnirea dintre un paramedic şi cel mai mic pacient al său

Luni, 11 Februarie 2019
2725

Iată postarea ISU:"Elena Florentina - viața din căușul palmei"La prima vedere această fotografie pare să reprezinte un tablou devenit clasic - un pompier -paramedic cu un copi...

Adolescent după gratii după comiterea mai multor furturi

Sâmbătă, 9 Februarie 2019
365

Poliţiştii dorohoieni au pus în aplicare joi un mandat emis de Judecătoria Dorohoi pe numele unui tânăr de 16 ani, din aceeaşi localitate. Faţă de acesta, instanţa a dispus măsura...