Judecătorii au dispus achitarea lui Valentin Coşereanu şi a Silviei Muşat Sturza, pe motiv că fapta pentru care au fost trimişi în judecată nu există. Sentinţa nu este însă definitivă.
“În temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 lit. b Cod procedură penală dispune achitarea inculpaţilor CV şi MSS, sub aspectul săvârşirii a câte două infracţiuni de abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal(prin schimbarea încadrării juridice din două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969, ambele cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal din 1969), cu aplicarea art. 5 Cod penal. Respinge pretenţiile civile şi cheltuielile judiciare solicitate în cauză de partea civilă Centrul Naţional de Studii
Mihai Eminescu– Memorialul Ipoteşti. Respinge pretenţiile civile solicitate în cauză de partea civilă Consiliul Judeţean Botoşani. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare", se arată pe portalul Judecătoriei Botoşani.
Valentin Cosereanu si Silvia Musat Sturza au fost trimisi in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale.
Potrivit anchetatorilor, cei doi, in calitate de director, respectiv contabil-sef, in perioada 2005-2008, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, referitoare la achizitii publice, respectiv bunuri muzeale nejustificate, au creat un prejudiciu in suma totala de 403.596 lei.