Și în perioada pandemiei salariile bugetarilor au continuat să crească

Și în perioada pandemiei salariile bugetarilor au continuat să crească

Fie vreme bună sau rea, pandemie sau nu, bugetarilor continuă să le crească salariile. Institutul Naţional de Statistică a făcut public raportul privind salariile pe luna mai, care arată că, în prezent, cel mai bun loc de muncă rămâne la stat.

Câştigul salarial mediu nominal net în luna mai a fost în România 3.179 lei, în uşoară scădere faţă de luna precedentă cu 3 lei (-0,1%) şi în creştere cu 2,5%, faţă de mai 2019, a anunţat astăzi, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS). În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În luna mai 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.188 lei, cu 13 lei (-0,2%) mai mic decât în luna aprilie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.179 lei, în uşoară scădere faţă de luna precedentă cu 3 lei (-0,1%)”, arată datele INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (7.772 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.394 lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,5%.

Salariile din zona bugetară au crescut și ele în această perioadă. S-au înregistrat creşteriale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în învăţământ (+5,4%), ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, în sănătate şi asistenţă socială (+3,2%), ca urmare a continuării acordării stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv în administraţia publică (+1%).

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaţilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
136

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
36

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
264

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...