Sfaturi pentru cumpărător. Ce trebuie să ştii când îţi cumperi un apartament

Sfaturi pentru cumpărător. Ce trebuie să ştii când îţi cumperi un apartament

Cumpărarea unui apartament înseamnă o investiţie serioasă, în special în prezent când piaţa imobiliară din România şi-a revenit după criza din 2008 şi urmează un trend ascendent. În prima jumătate a anului 2017, suma medie socilitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional s-a majorat cu 6,7%, metrul pătrat util ajungând la suma medie de 1.120 de euro. Experţii portalului imobiliar online compariimobiliare.ro vin în ajutorul tău cu câteva sfaturi punctuale.

Studiază minuţios piaţa imobiliară

Este binecunoscut faptul că deciziile pripite sunt de obicei cele mai păguboase. Alocă-ţi timp suficient pentru a face o evaluare corectă a pieţei imobiliare din oraşul/judeţul în care plănuieşti să-ţi achiziţionezi o proprietate.

Analizează cât mai multe oferte, consultă profesionişti şi neapărat vizionează personal imobilele care-ţi sunt pe plac. Portalul https://compariimobiliare.ro/ oferă statistici lunare cu media preţurilor de vânzare în toate cartierele marilor oraşe din România. De asemenea, anunţurile imobiliare sunt însoţite de fotografii, cât şi de detalii amănunţite legate de utilităţi, dotări şi facilităţile existente în vecinătate. Nu în ultimul rând, încearcă să-ţi formezi o imagine despre cum se va dezvolta în viitor zona în care intenţionezi să locuieşti - este vorba despre infrastructură şi acces la mijloace de transport în comun, proximitatea faţă de şcoli, farmacii, magazine sau locuri în care să-ţi petreci timpul liber.

La ce să fii atent când vizionezi un apartament

Vizionarea în persoană a apartamentelor de care eşti interesat este poate cea mai importantă etapă în procesul de cumpărare. Alocă oricât timp ai nevoie pentru a putea studia toate detaliile legate de zona în care se află acestea, dar şi dotările şi utilităţile de care beneficiază. Dacă acestea din urmă nu sunt incluse în preţul apartamentului, mai adaugă 10-15% la suma cerută.

Acordă atenţie deosebită stării pereţilor, izolaţiilor şi acoperişului! Va trebui să faci asta în special dacă locuinţa se află la ultimul etaj. Nu ezita să pui cât mai multe întrebări! Dacă apartamentul a fost deja locuit, află cât costă lunar întreţinerea şi utilităţile, cum sunt vecinii, dacă există locuri de parcare, etc.

Fii prudent la contractele de vânzare-cumpărare

Crezi că ai găsit apartamentul perfect? Verifică totuși și actele de proprietate. Cere extrasul CF pentru a verifica dacă nu există grevări din partea persoanelor fizice, a organelor de stat, a băncilor, instituţiilor financiare, etc.

Verifică de asemenea facturile pentru ultimele plăși și prezintă eventual actele notarului pentru a le examina înainte de efectuarea tranzacţiei. După ce ai făcut toate acestea, urmează semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare. E preferabil ca aceasta să se realizeze tot în faţa unui notar public (sunt legale şi actele semnate la agenţiile imobiliare).

Preferabil în termen de 30 de zile, într-o zi stabilită de comun acord, va avea loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi a contractului de ipotecă (în situaţia în care achiziţionezi imobilul prin credit bancar). Notarul public transmite apoi actele Biroului de Carte Funciară competent.

Intabularea este acel document care din punct de vedere juridic transferă dreptul de proprietate către cumpărător. Numai persoana care este listată în calitate de proprietar va avea dreptul să vândă locuința sau să împrumute bani de la bancă lăsând garanţie apartamentul. În termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să te prezinţi la Administraţia Financiară pentru a realiza înscrierea ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Prima Casă şi creditul ipotecar

Nu poţi cumpăra un apartament cu banii jos? În această situație ai două alternative: programul Prima Casă şi creditul ipotecar. Pentru un credit ipotecar standard ai nevoie de un avans de minim de 15%.

Plafonul de garanţii al programului Prima Casă a fost de 2,5 miliarde lei în 2017. Marele avantaj rămâne însă avansul de numai 5%. S-au putut lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din prețul celor noi.

Cei interesați pot consulta oferta compariimobiliare.ro. Portalul imobiliar online include peste 11.700 apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 9.400 în Bucureşti, 1.400 în Braşov, 2.500 în Constanţa, 4.500 în Iaşi şi 2.100 în Timişoara.
(P).

 

 

Vezi alte știri publicate de Ionut Iosub

Români, haideți acasă!

Vineri, 15 Decembrie 2017
1842

Max Confort Botoșani, unul din cele  mai longevive nume din piața de termopane din județul Botoșani, cu cea mai variată gamă de produse, dă semnalul pozitiv pentru lucrătorii aflați &ici...

Carrefour România a premiat câștigătorii celei de-a 32-a ediții a Concursului de Desene, din peste 325.000 de elevi înscriși - FOTO

Joi, 14 Decembrie 2017
416

 București, 14 decembrie 2017:  Carrefour România a premiat talentul celor mici, prin tragere la sorți, pentru a doua oară anul acesta, din peste 325.000 de elevi înscriși la cea de-a 32-a...

Service auto Start-Up Botosani angajează mecanici auto oferind salarii atractive şi un mediu de lucru într-o echipă dinamică

Miercuri, 13 Decembrie 2017
3663

Te aşteptăm în echipa noastră! Datorită creşterii constante a numărului de clienţi foarte mulţumiţi de serviciile pe care le oferim în domeniul întreţinerii şi r...