Şefi din Sănătatea din Republica Moldova şi directori de spitale, prezenţi la Botoşani-FOTO

Şefi din Sănătatea din Republica Moldova şi directori de spitale, prezenţi la Botoşani-FOTO
Spitalul Judeţean Mavromati a primit zilele acestea vizita mai multor medici şi directori din sistemul sanitar din Republica Moldova. Opt persoane de peste Prut, printre care directorul Direcţiei Sănătăţii Consiliului Municipal Chişinău şi directorul celui mai mare spital din Chişinău, Spitalul Clinic Municipal "Sf. Treime", au venit la Botoşani într-un schimb de experienţă pentru a vedea cum funcţionează sistemul sanitar din România.

Autorităţile sanitare din Republica Moldova se află în plin proces de elaborare a unei strategii pentru punerea în aplicare a managementului comun la nivel spitalelor, motiv pentru care au venit la Botoşani pentru a vedea cum funcţionează spitalele comasate.

Medicii moldoveni şi cei de la Spitalul Judeţean Mavromati, alături de şefii din instituţiile sanitare din Botoşani, au avut o întâlnire, joi, la Colegiul Medicilor, în cadrul căreia a fost prezentantă activitatea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Botoşani, dar s-a discutat şi despre posibilitatea accesării de fonduri europene în cadrul unor proiecte transfrontaliere.

“Sperăm ca întâlnirea noastră să fie de bun augur şi să ne alegem ambele părţi cu câte ceva. Consiliul Judeţean are experienţa accesării de fonduri europene, am reuşit să aducem în anii trecutţi împreună cu cei de la ISU utilaje şi maşini pentru situaţii de urgenţă, ambele părţi fiind beneficiare ale acestor bani europeni. Cred că dacă suntem serioşi şi convenim de comun acord la ceea ce dorim să facem putem avea succes mai ales că dvs. sunteţi în perioada de pre-aderare", a spus Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean.

Şi medicii de peste Prut au vorbit despre oportunitatea accesării de fonduri europene, în vederea derulării unor proiecte comune între unităţile spitaliceşti din cele două ţări.

"Cunoaştem foarte bine cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi de fapt acesta a fost şi scopul vizitei noastre la Botoşani. Noi încă nu suntem la nivelul de management comun al spitalelor, suntem la etapa de elaborare a unei strategii, a unui concept naţional, care va ţine de restructurarea spitalelor din Republica Moldova. De asta am decis să venim şi cu directori să vadă cum funcţionează aici. În Chişinău avem nouă spitale municipale, cu 2.300 de paturi.  Vrem să vedem cum să procedăm, având ca experienţă ceea ce se întâmplă aici în România, în special aici la Botoşani, ca să nu facem greşeli. La nivel de asistenţă medicală primară la dvs. structura este puţin altfel faţă de ce e la noi, iar la Chişinău e chiar diferită. În raioane asistenţa medicală primară funcţionează separat de cea de ambulatoriu, în Chişinău sunt împreună şi avem un fel de asociaţii medicale teritoriale, care includ în sine centrele medicilor de familie, centrele de sănătate, dar totodată şi asistenţa specializată de ambulatoriu. Şi asta ne-ar interesa să vedem cum funcţionează la dvs. Poate semnăm şi un acord de parteneriat între cele două mari spitale, pentru că la Chişinău va deveni un spital regional în urma reformei", a spus Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii Consiliului Municipal Chişinău.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
40

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
70

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
134

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...