Șarlota, singurul sat rotund din România, bijuteria de care foarte puțină lume știe

Șarlota sau Charlottenburg, este singurul sat rotund din Romania. O bijuterie total neexploatată, ca multe alte locuri minunate din țara noastră. Este un sat micuț, cu numai 125 de locuitori din Banat, vestul țării.

Șarlota, singurul sat rotund din România, bijuteria de care foarte puțină lume știe

Situat în județul Timiș, satul este ascuns între dealuri. Este un loc deosebit de pitoresc, care din fericire datorită rețelelelor de socializare a început să fie cunoscut și binenteles din ce în ce mai vizitat.

Șarlota aparține comunei Bogata și se află între Timișoara și Arad, într-o regiune de deal. Satul are o istorie extrem de interesantă. Acesta a fost înființat în anul 1771, în timpul celui de-al 2 val de colonizări germane, perioadă în care în fruntea Imperiului Habsburgic se afla Maria Tereza. Cu câteva zeci de ani înainte, în anul 1718, Imperiul Otoman pierduse Banatul în favoarea Imperiului Habsburgic, iar pentru a-și întări stăpânirea în zonă, austriecii au colonizat în această regiune emigranți germani, în 3 perioade numite “convoaile Svabilor”.

Satul Șarlota a fost inițial întemeiat cu doar 32 de familii venite din spațiul german.


 

Construcția satului a fost condusă de Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, funcționar la oficiul din Lipova. Localitatea a fost construită în plan circular, având un diametru de 210 metri.

În mijlocul satului se afla o fântână acoperită. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul acestei piețe se află un nou rând de duzi. În spatele pomilor încep casele care și ele sunt dispuse în cerc. Fiecare casă are o curte largă iar în spatele casei se mai află o gradină continuată cu câte o vie. Nicio casă nu este mai înaltă ca alta și toate sunt la aceeași distanță una de cealaltă.

O poveste locală spune că în timpul Primului Razboi Mondial, un avion a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotul german a fost atras de forma circulară a satului și a aterizat doar pentru a-i cunoaște pe oameni și a-i felicita de frumusețea locului pe care l-au construit și pe care-l gospodăreau.

Charlottenburg ( Șarlota ) este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv localitatea a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor. În acest moment în sat trăiesc mai mulți români decât etnici germani.



Charlottenburg , jud.Timis - aerials from APDT on Vimeo.


sursa: mgnews.ro, descoperalocuri.ro

 

 

Spune-ne opinia ta