SANATATE - Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde?

SANATATE - Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde?
Durerile de spate pot fi de origine musculara, nervoasa, articulara sau osoasa. In functie de regiunea afectata durerile de spate se clasifica in: dorsalgie inferioara si superioara, lombalgie si dureri sacroiliace.

Caracteristicile comune ale acestor tipuri de dureri: pot iradia, sunt cronice cu perioade de acutizare intensa (resimtita ca arsuri sau intepaturi sau uneori cu caracter lancinant, manifestandu-se prin junghiuri si zvacnituri).

Durerile de spate furnizeaza informatii esentiale despre starea generala de sanatate a organismului. Astfel, cand prezentati o astfel de durere este indicat sa va intrebati care sunt factorii declansatori si sa nu intrati in panica, crezand ca suferiti de o afectiune grava!

Simptome

Simptom: Durerea se manifesta pentru prima data
Considerati: Ca aveti nevoie de teste detaliate deoarece nu stiti ce se intampla cu trupul dvs.
Realitatea: Starea dvs. de sanatate se poate ameliora si fara o consultatie medicala.
Pasul urmator: Respectati sfaturile de autoingrijire.

Simptom: Durere brusca aparuta in urma unei activitati
Considerati: Ca nu ar fi trebuit sa practicati o anumita activitate.
Realitatea: Suprasolicitarea musculara a avut loc cu cateva zile in urma, ultima dvs. activitate nu a facut decat sa erupa durerea musculara.
Pasul urmator: Respectati sfaturile de autoingrijire.

Simptom: Durerea se manifesta in timpul locomotiei
Considerati: Ca este timpul sa va odihniti pentru ca afectiunea sa nu se agraveze.
Realitatea: Nu exista nicio legatura intre starea de repaus si durerea manifestata in timpul locomotiei. In majoritatea cazurilor, activitatea fizica accelereaza procesul de recuperare.
Urmatorul pas: Incepeti un program de exercitii Stretching cat mai curand posibil. Nu stati in pat mai mult de 2 zile!

Simptome: Dureri intense mai ales dimineata
Considerati: Ca ati dormit intr-o pozitie incomoda.
Realitatea: Durerea musculara apare din cauza activitatilor fizice intense si a efortului depus la sfarsitul zilei, si nu dupa ce v-ati odihnit.
Urmatorul pas: Se recomanda consultul medical de specialitate pentru depistarea posibilelor afectiuni inflamatorii, precum: artrita. Afectiunile inflamatorii, de asemenea, conduc la aparitia durerilor de spate matinale si la rigiditate musculara.

Simptome: Durere cronica
Considerati: Ca suferiti de o afectiune grava
Realitate: Chiar si problemele temporare, precum entorsele musculare pot provoca dureri grozave.
Pasul urmator: Mergeti la o consultatie medicala de specialitate. De asemenea, incercati sa identificati daca durerea resimtita este asemanatoare cu senzatia de slabiciune la nivelul membrelor.


Primele 48 ore - sfaturi pentru autoingrijire

Chiar daca durerea de spate este brusca si intensa, cu putin noroc aceasta se va manifesta pe o scurta perioada de timp.

Va prezentam cateva sfaturi simple pentru remedierea durerilor de spate.

1. Compresele
Pe zona afectate se recomanda aplicarea unei comprese cu apa rece, timp de 20 minute. Astfel, un prosop sau o bucata de panza (in sau bumbac) se inmoaie in apa rece, dupa care se aplica pe zona afectata. Din cand in cand compresa este racita.

Se recomanda si masarea zonei afectate cu cuburi de gheata. Astfel, cateva cuburi de gheata sunt infasurate intr-un prosop mai subtire din in sau bumbac; se maseaza zona unde se manifesta durerea timp de 5 minute. Masajul poate fi realizat de mai multe ori intr-o singura zi, insa la un interval de o ora. Gheata este un antialgic natural, care ajuta la ameliorarea inflamatiilor prin constrictia vaselor de sange.

2. Tratament medicamentos
Pentru ameliorarea durerilor de spate se recomanda administrarea medicamentelor antiinflamatorii, care contin aspirina, ibuprofen sau naproxen. Timpul de actionare al acestor medicamente este scurt, fapt care conduce la ameliorarea rapida a durerii si inflamatiei. Aceste medicamente nu sunt recomandate persoanelor alergice la substantele active mentionate mai sus; in aceasta situatia se recomanda administrarea de acetaminofen, insa ameliorarea inflamatiei nu va mai fi la fel de eficienta.

Solicitati ajutorul medicului de familie pentru a va procura medicamentul util pentru ameliorarea durerii dvs. Exista situatii in care medicamentele eliberate fara prescriptie medicale nu sunt eficiente in ameliorarea durerii, sau pacientul sa necesite un relaxant muscular.

3. Repausul
Odihniti-va atunci cand organismul solicita acest lucru!


Pozitii confortabile pentru spate:
- intindeti-va cu spatele pe podea, capul sprijinit de o perna si cu genunchii flexati sau cu picioarele ridicate;
- intindeti-va pe spate, asezati o perna in spatele gatului si o alta intre genunchi.

In primele 48 de ore de la manifestarea durerii este indicat repausul total, insa dupa aceasta perioada sunt indicate activitatile fizice de intensitate moderata deoarece acestea contribuie la ameliorarea durerilor musculare


Consultul de specialitate

In cazul in care durerea se agraveaza trebuie sa va prezentati la medicul de familie. De asemenea aveti nevoie de ingrijiri medicale cand:
- ati suferit un accident de masina minor, sau cand a avut loc un alt eveniment traumatic;
- nu va puteti misca picioarele, sau simtiti o amorteala / slabiciune severa;
- prezentati tulburari intestinale, dificultati de urinare, sau v-ati pierdut simturile la nivelul zonei abdominale;
- pe langa durerile de spate prezentati si febra (am putea fi vorba despre o infectie);
- prezentati dificultati locomotorii, mai ales daca aveti artrita sau osteoporoza (ar putea fi vorba despre o fractura).


sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
42

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
33

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
37

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...